Cool, maar toch warm

Er staan natte én koude dagen voor de deur. Haal de tweed uit de kast!

Tweed

De vergeten stof tweed is bezig aan een come-back, een come-back die werd ingezet door de tv-serie Peaky Blinders, de bende in Birmingham die petten en pakken van de ruwe stof droegen. Maar misschien is er bij ons mannen ook een drang om de garderobe duurzamer in te richten. En tweed gaat een leven mee. 

Tweed is een dikke stof, gesponnen van ruwe wol die zo dicht geweven is dat hij nog een kogel tegenhoudt. Vanwege de relatieve waterdichtheid en de duurzaamheid ervan, is het ideaal voor ons klimaat, met name voor activiteiten in de open lucht. Mannen droegen daarom niet alleen jassen van tweed, maar bijvoorbeeld ook petten, of vissershoedjes, zoals Inspecteur Clouseau in de Pink Panther-films.

Harris Tweed is de koning onder de tweeds. De term Harris verwijst naar het Schotse eiland Harris, daar wordt de wol geschoren, gesponnen en geverfd. Het meeste gebeurt machinaal, maar er zijn nog altijd lokale wevers die het thuis met de hand doen. Wol van de nabijgelegen eilanden Uist, Benbuca en Barra mogen ook het merk Harris Tweed voeren.

tweed weef stof schotland weefgetouw

Lange tijd was tweed voorbehouden aan de hogere klassen in Engeland. Op herfstige middagen trokken ze er op uit in hun tweed-outfit, het jachtgeweer over de schouder. De verschillende kleuren in de stof waren soms zelfs geënt op de kleuren van het land, als een vorm van camouflage.

tweed pak prins charles

In de jaren negentig werd tweed omarmd door nostalgische hipsters. Die herkenden de authentieke kwalliteit van de stof en combineerden het met donkere denimbroeken (met omgeklapte zoom uiteraard). Maar de laatste jaren zie je tweed terugkeren in de driedelige variant. Dat is met name te danken aan Peaky Blinders, de geromantiseerde boeven uit het Birmingham van lang geleden.

Driedelig tweed is niet voorbehouden aan boeven. Zo kruipt de Nederlandse concertpianist Nicolas van Poucke in een dergelijke outfit achter zijn piano. Van Poucke koopt zijn tweed-pakken bij Tommy Page, een prima vintagewinkel in de Amsterdamse 9 Straatjes. Op catwalks en op straat zie je tweed ook vaker de kop opsteken. Leuk!

Tweed is dus een typisch Britse stof, maar schijn bedriegt. De ruwe wol krijgt tegenwoordig een ‘Italiaans bedje’ door het te mengen met bijvoorbeeld cashmere. Dat draagt comfortabeler dan old school tweed uit de jaren zestig. Wat dat betreft is die nieuwe tweed een beetje als de Brexit eigenlijk: Brits voor de bühne, Europees achter de schermen.

Extra Tip

Het ruwe oppervlak van tweed komt het beste tot zijn recht in combinatie met een overhemd van zacht, glad katoen, liefst in een frisse kleur. Sleutelwoord: contrast. 

Waarschuwing!

Alleen als er daadwerkelijk een gat in je mouw zit, mogen suède slijtagestukken op de ellebogen van je jasje.

jasje mouw elleboog patch