Jan de Bont’s ‘Twister’ krijgt vervolg

Stemt een Oscar-genomineerde regisseur en een budget van $200 miljoen hoopvol?

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

“Niet ademen. Niet achterom kijken.” Zo luidde de slogan van de film Twister uit 1996. Universal Pictures en Warner Bros. laten die waarschuwing achterwege, want ze gaan vol voor 90’s vermaak met een nieuw avontuur over stormjagers in Twisters. Inclusief rondvliegende koeien in hun kielzog.

Belangrijk detail: de film wordt niet uitgebracht als officieel vervolg op Twister uit 1996. Jan de Bont’s zomerkaskraker met Helen Hunt en wijlen Bill Paxton als getrouwde maar vervreemde stormjagers. Wat ze samen deden met onder meer Cary Elwes, Philip Seymour Hoffman, Alan Ruck en Jami Gertz.

De film was een hit, bracht bijna $500 miljoen op en viel op door de geavanceerde speciale effecten die de angstaanjagende stormen tot leven brachten. Alleen al door die ene scène waarin een tornado het scherm van een drive-in bioscoop verscheurde, precies in het midden van de bijlscène uit The Shining.

De nieuwe cast bestaat uit Hollywoods nieuwe garde, met onder meer Daisy Edgar-Jones (Where the Crawdads Sing) en Glen Powell (Top Gun: Maverick). Het verhaal concentreert zich op de opschepperige Tyler (Powell), die Kate (Edgar-Jones) teruglokt in de wereld van stormchasing nadat een expeditie mislukt. Ze worden vergezeld door een indrukwekkende cast, waaronder Anthony Ramos (In the Heights), Maura Tierney (The Iron Claw) en Kiernan Shipka (Mad Men).

Een hoopvol gegeven is dat Twisters van de hand is van regisseur Lee Isaac Chung, die met zijn Oscargenomineerde film Minari uit 2020 een krachtige kijk op Koreaanse immigranten bood. Benieuwd in hoeverre hij aan echt karakterwerk kan beginnen, tussen de tornado’s door.

Glen Powell liet al eerder wat los over de film: “Het is absoluut geen reboot. We proberen niet het verhaal van de eerste opnieuw te creëren. Het is een volledig origineel verhaal. Personages uit de originele film keren niet terug, dus het is niet echt een voortzetting. Het is gewoon zijn eigen, op zichzelf staand verhaal in de moderne tijd… mens versus weer is een heel universeel idee – hoe machteloos we werkelijk zijn tegenover deze monsterlijke krachten.”

Twisters draait vanaf juli in de bioscoop

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder