U-Boat Worx uit Breda presenteert nieuw vlaggenschip

Je hoeft geen Jacques Cousteau of James Cameron meer te zijn om de diepten van de oceaan te verkennen via een onderzeeër. Het in Breda gevestigde U-Boat Worx maakt mini-onderzeeërs sinds 2005 en de Nexus is hun nieuwe vlaggenschip.

Een meeslepende waterervaring in een volledig transparante elliptische sub beschrijft de U-Boat Worx Nexus-onderzeeër, een ontsnappingstocht van het land naar de diepte van de zee. Aldus het Bredase bedrijf.

De nieuwe Nexus-onderzeeërs zijn zeer ruim en kunnen gaan tot een diepte van 200 meter. Er zijn twee versies met verschillende rompafmetingen, waardoor er plaats is voor maximaal zeven of negen personen.

200 Meter

Met meer dan 20 modellen om uit te kiezen, is de Nexus de meest innovatieve en hoogwaardige submersible tot nu toe. Met een verbazingwekkend gezichtsveld kan de duikboot dus diepten tot 200 meter doorkruisen en heeft het een naadloos elliptisch venster. Vervorming door het gebogen venster wordt geminimaliseerd door de dikteovergang tussen de verschillende secties van de kijkpoort.

Waar de piloot een vaste stoel in het midden heeft, draaien de stoelen aan weerszijden, zodat elke passagier de oceaan kan ervaren vanuit verschillende uitkijkpunten en in uiterst comfortabele stoelen. De duikboot is ook geoptimaliseerd voor veiligheid met maximale dieptebescherming die voorkomt dat de piloot de drempel overschrijdt en een zogenaamde ‘dodemansknop’. Bovendien hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om erin te komen. Er is een extra groot luik om plaats te nemen en voor de echte luiaards is er een optionele lift aan te vinken.

Nemo

De Nexus van U-Boat Worx is ook de snelste onderwaterboot voor meerdere passagiers op de mark,t met snelheden tot 3 knopen en wordt aangedreven door een 62 kWh-batterij die tot 18 uur meegaat.

U-Boat Worx heeft ook de manoeuvreerbaarheid van het assortiment verhoogd, met 10 stille stuwraketten aan boord die allemaal worden bestuurd via een eenvoudige Manta Controller. Ofwel in gewone mensentaal: een simpele joystick-opstelling die passagiers kunnen gebruiken onder toezicht van een piloot.

Sinds 2017 heeft U-Boat Worx meer dan 20 duikboten verkocht aan particuliere exploitanten, resorts en cruiseschepen. Eerder dit jaar lanceerden ze nog hun compacte Nemo-duikboot op Curaçao, waar de fabrikant zijn eigen speciale opleidingscentrum voor piloten heeft. Hieronder zie je hun werk in actie, zij het met een kleinere variant.

Beeld: U-Boat Worx