13. Afstandsbediening
De naam die het het Amerikaanse Zenith Electronics in 1950 de allereerste afstandsbediening gaf, was veelzeggend: Lazy Bones. Via een draad was deze afstandsbediening gekoppeld aan het televisietoestel, een beetje zoals een kinder-walkietalkie. Omdat de afstandsbediening bij het intoetsen een klikkend geluid maakte, kreeg het de bijnaam ‘clicker’.
14. Duct Tape
Je houdt er vanalles mee bij elkaar, van de kaft van je boek tot de mand op je moeders’ fiets. Zelfs de NASA geeft haar astronauten duct tape mee om losse onderdelen aan elkaar te smeden. En Brookhaven National Laboratory op Long Island repareerde er de deeltjesversneller mee. Kim Kardashian verscheen bij de laatste modeweek in Parijs in een in een catsuit van Balenciaga duct tape. Wat een alleskunner, deze tape!
15. Visdraad
Wat de duct tape is voor het plakken, is de visdraad voor het knopen. Onbreekbaar.
16. USB-stick
Tot 1996 gebruikten we nog floppy’s om informatie op te slaan, en om informatie van de ene naar de andere computer te transporteren. Ajay Bhatt, een tot Amerikaan genaturaliseerde Indiër in dienst van Intel, bedacht daarop een opslag in kleinere, handigere vorm: Universal Serial Bus, oftewel de USB-stick. Het duurde nog wel tot 2000 voordat het grote publiek die USB-stick oppikte.
17. Gehoorapparaat
Er is onderzoek naar gedaan, maar slechts twintig procent van de mensen die een gehoorapparaat zou kunnen gebruiken, draagt er daadwerkelijk een. Blijkbaar willen we niet goed luisteren.
slechts 20 procent van de mensen die een gehoorapparaat kan gebruiken, heeft er een
18. Zaklamp
Op zich geen briljante uitvinding, het is tenslotte slechts een lamp met een aan-uit-knop. Toch duurde het tot 1896 voordat het daadwerkelijk werd uitgevonden. Dat kwam door de komst van de batterij, cruciaal om dit mobiele product te kunnen laten functioneren.
19. Microfoon
In eerste instantie werd de microfoon eind negentiende eeuw ontworpen voor gebruik bij de telefoon. Maar in de jaren twintig van de vorige eeuw werd het opgepikt door muzikanten. Via nachtclubs, concertpodia en theaters is die microfoon vervolgens terecht gekomen in jouw home-karaokeset.
20. Blender
Fred Waring, dirigent te Pennsylvania, vond in 1936 dat Frederick Osius wel wat geldelijke steun kon gebruiken. Osius was namelijk een knutselende uitvinder die met iets nieuws bezig was: een blender. De Waring Blender debuteerde een jaar later. De winkelprijs was niet mis (voor die tijd): 29,75 dollar. Al beginjaren vijftig passeerde de blender de grens van een miljoen verkochte apparaten. Inmiddels zijn we de tel kwijt, maar de kans is groot dat jij ook een blender in de keukenkast hebt staan.
Beetje lullig: Stephen Poplawski had in 1922 al een blender ontworpen, maar zijn naam komt nauwelijks in de geschiedenisboekjes voor.
21. Grasmaaier
Het ontwerp voor deze fijne huis-tuin-en-keuken-vriend werd al in 1830 bedacht door Edwin Budding. Budding was een Brit, wat wellicht een verklaring is voor al die aangeharkte tuintjes in zijn vaderland. Tot die tijd werd er met een zeis gezwieperd om het gras te millimeteren. Budding bedacht het systeem met twee messen in plaats van een. Slim.
22. Stopwatch
Het merk Heuer (tegenwoordig Tag Heuer) introduceerde in 1916 de Mikrograph stopwatch. Die stopwatch kon tijd met een duizelingwekkende precisie meten, namelijk tot op een honderdste van een seconde. Die nauwkeurigheid kwam met name van pas in de wereld van de sport, waar het meten van records vervolgens een stuk makkelijker ging. Pas veel later – in 1971 om precies te zijn – kwam de digitale stopwatch. Die kon meten tot op een duizendste van een seconde.
23. Wekker
In 1876 vond de Amerikaan Seth Thomas van de Seth Thomas Clock Company het apparaat uit dat jou elke ochtend uit je heerlijke slaap haalt. Die uitvinding hielp wel de industrialisatie op gang te brengen, want geen enkele fabrieksarbeider kon zich nu nog verslapen.
Kijk hier voor Deel I: de eerste 12 uitvindingen van de lijst.