Kan de korte broek nog korter?

Wel als het aan Gucci ligt. En aan Memphis Depay en Cristiano Ronaldo.

SOCHI, RUSSIA - JUNE 30: Cristiano Ronaldo of Portugal pulls his shorts up as he prepares to take a free-kick during the 2018 FIFA World Cup Russia Round of 16 match between Uruguay and Portugal at the Fisht Stadium on June 30, 2018 in Sochi, Russia. (Photo by Simon Stacpoole/Offside/Getty Images)

Elk jaar als de zon stevig begint te schijnen, ontstaat er de discussie of volwassen mannen een korte broek mogen dragen. Op zich is dat een rare vraag (volwassen vrouwen dragen bij warm weer ook een korte broek/rok/jurk), maar hij keert toch elk jaar weer terug. En die vraag wordt nog pregnanter nu de nieuwe trend voorziet in ultrakorte broeken die door sommigen zelfs hotpants worden genoemd.

Helemaal nieuw is de trend overigens niet. In de jaren zestig werden de broeken langzaam al strakker en korter, vooral de zwembroeken. Zie hoe Sean Connery zich in strakke zwembroeken van het Amerikaanse merk Jantzen manifesteert als James Bond in Thunderball. (In Goldfinger droeg Connery’s James Bond dit kekke hansopje.)

In de jaren zeventig gingen alle Nederlandse jongens gekleed in een krappe Speedo als ze te water gingen. In de jaren tachtig waren het de Amerikaanse hardrockers die de spijkerbroek zo ongeveer bij de lies lieten eindigen. En als de hardrocker in kwestie geen spijkerbroek droeg, dan was er wel een spandex exemplaar dat strak om de hammen werd gespannen, bijvoorbeeld bij uitgesproken front men als David Lee Roth (Van Halen) en Axl Rose (Guns ’n Roses). 

Op televisie stapte de populaire privé-detective Thomas Magnum (Tom Selleck) in de Ferrari van zijn werkgever in een heel korte broek, en in de – verder snel te vergeten – film Perfect huppelde dansgod John Travolta door het beeld in een niet al te groot aerobics-short.

Tijdens de recente modeweek in Milaan kwamen er op de catwalks voldoende korte broeken voorbij – short shorts gedoopt door de internationale mode-pers. Acteur Paul Mescal zat front row bij Gucci in een korte, gestreepte broek die verdacht veel weg had van een katoenen boxer short. Mescal werd afgelopen najaar officieel aangekondigd als ambassadeur voor het Italiaanse merk, waarmee hij de opvolger is van Harry Styles (die te zeer verbonden was met de vertrokken Gucci-ontwerper Alessandro Michele).

Mescal ging het internet sowieso al over in korte broek. Althans, hij was al meerdere keren gekiekt in een korte broek, vaak van het sportieve soort. Dat vormde de inleiding op de term thigh guy summer, een term die het vooral op podia als TikTok goed doet. (Paul Mescal maakt ook al deel uit van de hashtag #uglyhot die het op TikTok zo goed deed.)

De vraag is: hoeveel vlees mag een man laten zien. Bij vrouwen is het over het algemeen geaccepteerd als de rok redelijk kort is. Bij mannen heeft er sinds de jaren tachtig een zekere verpreutsing plaats gevonden. De surfer short is de norm geworden; de korte broek die wijd en lang is. De denim-hotpants van de hardrockers van de jaren tachtig werd ingeruild voor de lange ripped jeans van de grunge in de jaren negentig.

Gucci, Mescal en nog zo wat voorlopers proberen nu de ban te breken. En waarom ook niet? Je moet er een beetje de benen voor hebben. Mescal heeft de dijen van een rugby-speler, of van een voetballer als Oranje-spits Memphis Depay. Net als zijn Portugese evenknie Cristiano Ronaldo heeft Memphis de neiging om zijn korte broek nog verder op te rollen. Dat geeft meer ruimte voor de bovenbenen om te bewegen, maar werkt ook als etalage van flink afgespierde hammen.

Hoe draag je de korte broek?

Het ideale is: je kunt de korte broek enorm gevarieerd matchen. Aan de voeten kan dat met zowel sportieve sneakers en badslippers, als met nette brogues of loafers. Als je er witte kousen bijdraagt, ziet het er meteen gekleed en preppy uit.

Voor dat extra preppy effect kun je er een poloshirt bijdragen, maar waarom niet een overhemd? Is het hartje zomer, dan kies je voor een linnen overhemd, al dan niet met een sjaaltje om de nek zweetvrij te houden. Maar een T-shirt of sweater kan ook, dat geeft het geheel een sportieve vibe. Kortom, onze conclusie: wees niet bang voor de ultra-korte broek!