Er komt een zeer unieke Chevrolet Corvette op de markt. En als we zeer uniek zeggen, dan bedoelen we dat ook. De Chevrolet Corvette SS Project XP-64, uit 1957, is de eerste speciaal gebouwde raceauto die door moederbedrijf General Motors werd gebouwd. De auto wordt binnenkort geveild.
De bolide was het geesteskind van Zora Arkus-Duntov. Deze Russisch-Amerikaanse ingenieur, die ooit geboren werd in België, staat beter bekend als de ‘Vader van de Corvette’. Voordat hij ingenieur werd, racete hij zelf ook. Hij verscheen vier keer aan de start van de 24 uur van Le Mans. Daarna vond hij het tijd om zelf een bolide te ontwerpen en dat gebeurde in een speciaal afgezet gedeelte van het Chevrolet Engineering Center.
De SS Project XP-64 is een van de eerste Corvettes die de inmiddels beroemde SS- of Super Sport-naam draagt. De carrosserie is langer en strakker dan die van de standaardversie van de auto en alleen de meest noodzakelijke details zitten eraan of erop. De auto is afgewerkt met een geweldige laag metallic blauwe en witte lak en op de op de motorkap en spatborden prijken witte race-gumball 1-en.
Over de prestaties onder de motorkap valt ook niks te klagen. De SS Project XP-64 wordt aangedreven door een unieke 283-kubieke-inch V8 met een hoogwaardige nokkenas, aluminium cilinderkoppen en Ramjet-brandstofinjectie, die 300 pk levert. De Corvette heeft een handgeschakelde vierversnellingsbak.
In 1957 zou de SS Project XP-64 meedoen aan De 12 Uur van Sebring, maar vanwege mechanische problemen verscheen hij niet aan de start. Kort na de race trok de Automotive Manufacturing Association, waarvan GM deel uitmaakte, de steun in voor de door de fabriek gesteunde races. En zo stond deze schitterende bolide opeens niks te doen en werd het een uniek exemplaar. Tien jaar later doneerde Arkus-Duntov het voertuig aan het Indianapolis Motor Speedway Museum, waar het sindsdien is gebleven.
De SS Project XP-64 wordt op 1 en 2 maart geveild als onderdeel van de ModaMiami-veiling van RM Sotheby’s in Miami. Je kunt proberen een bod te doen, maar de verachting is wel dat je een slordige $5 à $7 miljoen nodig zal hebben.
Meer informatie vind je hier