Kijk eens wat verder dan je neus lang is

Steeds meer geuren zijn niet specifiek gericht op mannen of op vrouwen. Dit zijn de beste genderfree parfums van dit moment.

Uniseks – zo werden tot voor kort geuren genoemd die zowel voor mannen als vrouwen bedoeld waren. Met als grote commerciële klapper natuurlijk de geur CKOne van Calvin Klein, medio jaren negentig.

Nu heten ze genderfree en het genre floreert. Zeker bij nichegeuren is het verschil tussen mannen- en vrouwengeuren helemaal weg. Je kiest dus simpelweg wat je het lekkerste vindt.

Deze genderfree geuren werden onlangs door de ‘Experts of Beauty’, een tiental journalisten, vloggers en bloggers die alles weten van verzorging, verkozen tot de drie beste, en bekroond met een ‘Dutch Beauty Award’.

Zoals dat hoort bij een verkiezing gaan we van drie naar één.

Brons gaat naar…

Deze geur vol knisperende jeneverbessen en citrus lijkt zo’n zomerse cocktail dat je bijna om een rietje zou vragen… Maar dan is daar patchoeli om er een warm en aards randje aan te geven. De jury zegt: “Als een nummer gezien worden krijgt dankzij deze geurenlijn ineens iets aanlokkelijks.” In deze lijn krijgen geuren in plaats van een naam een nummer, vandaar. Brons gaat naar 004 Eau de Parfum( €43, 30 ml) van Bon Parfumeur.

Zilver gaat naar…

Voor grote stad-bewoners is deze moderne geur die is opgebouwd rondom amber, vanille en ambroxan. Zinderend en sensueel – op een eigentijdse manier. En de jury meldt: “Een weelderig parfum van een Engels geurenhuis dat inmiddels al een halve eeuw relevant blijkt.” Zilver in deze categorie is voor Neon Amber (€127, 100 ml) van Molton Brown.

Goud gaat naar…

De winnaar is de L’Art & La Matière geurencollectie van Guerlain. Dit is de meest luxe lijn van dit Franse geurenhuis. “Een even hoogwaardige als artistieke serie van klassiekers en herinterpretaties, plus twee nieuwe geuren met daarin rozen. Indrukwekkende parfums waarmee Guerlain weer focust op het high-end segment van de markt,” meldt de jury.  Een aanrader is Frenchy Lavande, met daarin lavendel, verbena en vetiver, gemaakt onder leiding van parfumeur Thierry Wasser.

Guerlain’s huisparfumeur Thierry Wasser

Het mag duidelijk zijn dat aan een parfum uit deze lijn een indrukwekkend prijskaartje hangt. Reken op zo’n €200 voor 50 ml. Misschien even wachten tot je vakantiegeld is overgemaakt?