18 lessen waar je als vader wat aan hebt

Je kunt dit weekend voetbal kijken, of een van deze 18 filmklassiekers. In elke zit namelijk een les verstopt waar je als vader én als zoon wat aan hebt.

1. I ladri di biciclette (Fietsendieven, Italië 1948)

Deze studie naar armoe en – het verlies – van waardigheid in het Rome van net na de Tweede Wereldoorlog is de klassieker onder de klassieke vader-zoontragedies. Zie het bij deze film maar eens droog te houden. (IMDB-score: 8,3)

2. Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent (Nederland, 2006)

Regisseur Jeroen Berkvens legt genadeloos vast hoe het de vader (Macky Rosenberg) niet lukt om zijn zoon, de geniale zigeunergitarist Jimmy Rosenberg, te beschermen tegen het kwaad. Als vader het gevang in moet (hij vermoordt zijn schoonzoon omdat die zijn dochter mishandelt) nemen de demonen het over bij zijn zoon. (7,7)

3. The Godfather (VS, 1972)

In de verfilming van Mario Puzo’s gelijknamige boek leert Vito Corleone (Marlon Brando) zijn jongste zoon Michael (Al Pacino) de lessen die hij zelf leerde als peetvader (“Keep your friends close, but your enemies closer”). Alleen was Michael nu juist de zoon die níet in het maffiaweb verstrikt moest raken. (9,2)

4. Back to the future (VS, 1985)

In deze sci-fi comedy reist de zoon (Michael J. Fox) terug in de tijd reist om zijn onhandige vader (Crispin Glover), dan nog een tiener, aan zijn moeder (Leo Thompson) te koppelen. (8,5)

5. In the Name of the Father (Groot-Brittannië, 1993) 

Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) wordt samen met zijn vader Giuseppe onterecht veroordeeld voor de IRA-aanslag op een café in Guildford in 1974. Gerry geeft zijn vader de schuld, totdat hij de echte dader tegenkomt – naar de autobiografie van de echte Gerry Conlon, Proved Innocent, en overladen met Oscars. (8,1)

6. The Kid (VS, 1921)

De zwerver Charlie Chaplin is niet de vader van de vondeling (Jackie Coogan), maar hij zorgt wel jaren voor hem. En zo zien we de emotionele groei van een man die de verantwoordelijkheid die hem wordt opgedrongen langzaam eigen maakt – de basis van elke vaderrol. (8,3)

7. Ukikusa (Floating Weeds, Japan, 1959)

Over een oudere acteur (Ganjirō Nakamura) die terugkeert naar het dorp van zijn oude liefde (Ayako Wakao), waar hij een band opbouwt met zijn onwettige zoon (Machiko Kyō) die denkt dat hij zijn oom is. Dit is een stilistisch meesterwerk dat het verhaal van vreugde en verdriet vertelt. (8)

8. Waterboys (Nederland, 2016)

Ontroerende komedie over misdaadromanschrijver Victor (Leopold Witte) en zijn zoon Zack (Tim Linde), beiden worstelend met egoïsme, arrogantie en vrouwen die dat niet meer pikken. Met een heerlijke soundtrack van de Schotse eighties-band The Waterboys, muzikale helden van regisseur Robert Jan Westdijk (en van ModMod). (6,9)

9. The Lion King (VS, 1994)

Met de wijsheden van zijn overleden vader in het achterhoofd leert de jonge leeuwenprins Simba alles over de betekenis van verantwoordelijkheid en moed. (8,5)

Dit zijn de 6 meest iconische filmjassen.

10. The Pursuit of Happyness (Verenigde Staten, 2006)

Permanente geldproblemen, een labiele vriendin en een onverkoopbare voorraad medische apparatuur leidt tot dakloosheid bij Chris Gardner (Will Smith). Een onbetaalde stage biedt zicht op een goedbetaalde baan, maar om daar te komen moeten hij en zijn zoontje (zoon Jaden Smith) door flink wat brandende hoepels springen. (8)

11. East of Eden (VS, 1955)

Eigenlijk een verhaal over twee broers, Caleb en Aron, die naar de liefde van hun vader zuchten. Abra is de vriendin van Aron. Maar Caleb wordt gespeeld door James Dean, dus drie keer raden in wie Abra het eigenlijk ziet zitten. (7,9)

12. Catch Me If You Can (VS, 2002)

Als zijn zoon Frank (Leonardo DiCaprio), die de boel belazert als fictieve Pan Am-piloot, hem een paar autosleutels overhandigd huilt Christopher Walken echte tranen in deze bijna volledig geïmproviseerde restaurantscène. ‘My son bought me a Cadillac today, I think that calls for a toast’. (8,1)

13. To Kill a Mockingbird (VS, 1963)

In deze klassieke verfilming van Harper Lee’s roman speelt Gregory Peck (hij won een Oscar) een strafrechtadvocaat in het gesegregeerde zuiden. Hoewel het verhaal lijkt te gaan over de relatie tussen vader en dochter, is de manier waarop zijn zoon Jem (Phillip Alford), zijn vader aanbidt in feite de hoofdlijn in het verhaal. (8,2)

14. Field of dreams (VS, 1989)

Wie zegt dat stemmen in je hoofd niet goed kunnen zijn voor een vader- zoonrelatie? Field of Dreams laat zien dat zelfs na de dood de band met een dierbare kan helen. (7,5)

15. De toutes nos forces (Frankrijk, 2014)

Over de jonge en naar avontuur hunkerende Julien (Fabien Héraud) die in een rolstoel zit en daarom zijn vader (Jacques Gamblin) uitdaagt om samen mee te doen aan de ‘Iron Man’ in Nice. (6,6)

16. The Tree of Life (VS, 2011)

Oudste zoon Jack (Sean Penn) heeft te stellen met een moeilijke vader (Brad Pitt) in het Texas van de jaren vijftig. Hij vindt zichzelf terug als een verloren ziel in de moderne wereld, worstelend met de tegenstrijdige leer van zijn ouders. (6,8)

Dit is de populairste film uit jouw geboortejaar.

17. Extremely Loud & Incredibly Close (VS, 2011)

De negenjarige Oscar (Thomas Horn) worstelt met het verlies van zijn vader (Tom Hanks), die omkwam bij de aanslag op het World Trade Center. De jongen gaat op zoek naar het slot dat past bij een mysterieuze sleutel die door zijn vader is achtergelaten. Tijdens zijn zoektocht leert hij langzaam het verlies van zijn held te accepteren. (6,9)

18. Tonio (Nederland, 2016)

Als zijn ouders de laatste dagen van overleden zoon Tonio proberen te reconstrueren, durft vader A.F.T. van der Heijden (Pierre Bokma) de werkelijkheid niet onder ogen te komen. Over een vader en het verlies van zijn zoon. (7)