Hollands glorie: De polder als parfum  

Het Nederlandse landschap als inspiratiebron voor een geur? Jazeker, en dat pakt prima uit…

God created the earth, but the Dutch created Holland’. Dat is een gevleugelde uitdrukking in het buitenland. En met recht: een groot deel van de Nederlanders woont op land dat de afgelopen eeuwen door de Nederlanders zelf is geschapen.

Het Nederlandse geurenmerk Van De Zotte uit Alkmaar heeft een parfum gemaakt dat een eerbetoon is aan ‘de dappere en sterke Nederlanders die – vaak met slechts een schep in hun handen – dijken en windmolens bouwden om het land terug te winnen van de zee.’ De naam van de geur is ‘Polder’.

Ondanks dat Nederland beschermd is door een netwerk van dijken, duinen en andere kustbescherming, ligt een groot deel van het land meters onder zeeniveau. En we zinken met een gemiddelde van zeven millimeter per jaar. ‘Polder’ heeft als doel je te laten ervaren hoe het leven ruikt onder zeeniveau, zo meldt Van De Zotte.

De groene aanpak

Dat doet het Alkmaarse bedrijf door geurnoten van planten en kruiden te gebruiken die in de polder groeien. Denk aan groens als bijvoet, scharlei (ook wel muskaatsalie genoemd) en wortelzaad. Daarnaast ruik je vers gras, warm hooi, maar ook meer exotische zaken als bergamot, basilicum, cederhout, patchoeli en vetiver.

Poldermodel

Het parfum is genderfree en volledig gemaakt in Nederland. Het is sterk spul dankzij ruim twintig procent pure essentiële oliën. Een paar sprays is genoeg om je de hele dag een poldermodel te laten voelen.

Molen

Van de Zotte heeft nóg een geur uitgebracht en die blijkt een hommage aan de windmolen: ‘Mills’. De hoofdnoten in dit kruidige parfum zijn kruidnagel, kaneel, peper, bergamot, vetiver, saffraan, tabak en leer. Ook dit is bepaald geen briesje maar een krachtige geurwolk!

Waar te koop?

Van De Zotte is in heel Nederland verkrijgbaar, en is ook in het buitenland – tot in Italië aan toe – succesvol. Verkooppunten vind je hier. Een fles eau de parfum van 50 ml kost €80.