Een echte Van Gogh in je garderobe

Het Nederlandse MUD jeans lanceert een duurzame collectie in samenwerking met het Van Gogh Museum.

Van Gogh X MUD JEANS 2022

De mode-industrie levert zoals bekend geen beste bijdrage aan het milieu. Het productieproces van met name spijkerbroeken is daar debet aan. Voor de productie van één broek worden liters water gebruikt, naast chemicaliën, onder meer om het een knappe kleur te geven. 

Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan twee miljard spijkerbroeken verkocht, dus de impact op de staat van Moeder Aarde is enorm.

MUD Jeans is een Nederlands merk dat zichzelf ’s werelds eerste circulaire denim-merk noemt. MUD Jeans laat zich voorstaan op het werken met biologisch katoen (dus zonder gebruik van pesticiden) en het recyclen van elke spijkerbroek – elke broek is gemaakt van veertig procent gerecycled materiaal. (Ze hebben ook een lease-a-jeans concept, check dat hier.)

In samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam lanceert MUD Jeans binnenkort een capsule collectie van recycled denim. De stukken uit de collectie zijn voorzien van zinnen uit brieven van Vincent van Gogh (in zijn handschrift) aan zijn broer Theo, maar ook van – geborduurde – afdrukken van Van Goghs werken, waaronder een zelfportret.


“Hoop hebben op betere tijden moet niet een gevoel zijn, maar een iets doen in het heden”

Vincent van Gogh, 22 juli 1883

De capsule collectie is breed ingestoken. Naast broeken zijn er jassen, tassen, een vest, een werkschort en een kimono. 

Een greep uit de collectie:

Let op: de collectie is pas vanaf september verkrijgbaar, via de online museumwinkel van het Van Gogh Museum of via mudjeans.nl. Via die route kun je de items ook leasen.