Onder de hamer: Sean Connery’s eigen Aston Martin DB5

De Aston Martin DB5 is één van de beroemdste auto’s op film, vooral vanwege z’n hoofdrol in meer dan een handvol James Bond-films. Nu kun je er één kopen die eigendom was van de legendarische acteur die ‘m voor het eerst speelde.

Broad Arrow Auctions zal in augustus de felbegeerde DB5 uit 1964 van wijlen Sean Connery verkopen. Het was misschien niet de precieze auto die Bond reed in de boeken van Ian Fleming (dat zou de Aston Martin Mark III DB zijn) of in zijn debuut op het grote scherm. In Dr. No was het namelijk een Sunbeam Alpine, gevolgd door een Bentley Mark IV in From Russia with Love.

Grand Touring

De DB5 is echter ongetwijfeld de auto die in je opkomt als je denkt aan 007. Sinds hij voor het eerst achter het stuur van de auto kroop in de derde film van de franchise, Goldfinger uit 1964, is de superspion de zilveren Grand Tourer gaan besturen in nog zes Bond-films, waaronder No Time to Die van vorig jaar.

Nu biedt Broad Arrow Auctions later deze zomer een uniek exemplaar van een DB5 uit 1964 aan. Wat deze saloon zo speciaal maakt, behalve zijn opmerkelijke grijze carrosserie en rood Connolly lederen interieur, is dat hij eigendom was van de originele James Bond: Sean Connery.

Never Say Never

Gedurende zijn vruchtbare carrière heeft de Schotse acteur Bond in totaal zes keer geportretteerd; zeven als je het niet-canonieke Never Say Never Again meetelt. En hoewel deze te koop aangeboden DB5 in geen van die films te zien was, heeft hij het onderscheid dat hij de enige Aston Martin in de persoonlijke collectie van Connery is. De winnaar van de veiling neemt niet alleen deze vierwieler mee naar huis, waarvan er minder dan 1.100 zijn geproduceerd, maar kan ook een rit plannen met F1-kampioen Sir Jackie Stewart, een goede vriend van Connery.

Deze monumentale auto passeert het veilingblok op de Monterey Jet Centre Auction in augustus. Broad Arrow Auctions schat in dat de auto tussen de $1.400.000 en $1.800.000 opbrengt, waarvan een groot deel van de opbrengst naar het Sean Connery Philanthropy Fund gaat.

Fotografie: Broad Arrow Auctions