Waarom het verbeteren van je houding minder belangrijk is dan je denkt

‘Ga eens rechtzitten, dit is slecht voor je houding’, zeiden alle moeders in de geschiedenis ooit een keer tegen hun puberkinderen.

Slechte houding en pijn

Hoewel een ‘goede’ houding veel invloed kan hebben op de manier waarop je overkomt op een ander, heeft een ‘slechte’ houding minder invloed op pijnklachten dan we denken.

Sterker nog: er bestaat niet zoiets als een slechte houding. Het ruggengraat van een mens kan prima in een buiging verkeren en ook het energiemanagement in je lichaam is daar blij mee: kaarsrecht zitten kost immers veel energie.

Slechte houding en pijn

Wat verklaart pijn door een slechte houding?

Waar je wél pijnklachten van krijgt, is langdurig in een vaste positie verkeren. Wanneer je keurig rechtop zit, gaat je onderrug waarschijnlijk na een tijdje zeuren. Je hoofd een paar uur lang boven een toetsenbord laten hangen, gaat geheid voor een stijve nek zorgen. Te lang op dezelfde plek staan? Stalpoten en onderrugpijn gegarandeerd.

Regelmatig van positie veranderen is daarom de beste remedie tegen pijnklachten door een specifieke houding. Die klachten zijn eigenlijk niks anders dan de vraag van je lichaam om van positie te veranderen, waar je – meestal onbewust – aan zal toegeven. Wanneer je ook nog in beweging komt, zal dat nog meer gewaardeerd worden door je lichaam.

Pijn door slechte houding

Start met krachttraining

Wanneer je, bijvoorbeeld door je beroep, gedwongen wordt om langdurig in een specifieke houding te verkeren, is het zaak om de spieren die aangesproken worden in deze houding sterker te maken met krachttraining. Sterke spieren bieden immers meer ondersteuning.

Wanneer je pijn ervaart en denkt dat het komt door een slechte houding, is het antwoord simpel: kom in beweging. Nog niet overtuigd? Dit onderzoek legt haarfijn uit waarom het nutteloos is om te werken aan een ‘goede houding’.