De vijf verleidelijkste geuren voor mannen

In parfums is amber hét ingrediënt dat de gevoelstemperatuur laat oplopen. Doe er je voordeel mee nu de avonden lang zijn.

Amber werd oorspronkelijk gewonnen uit ambergris, een substantie die potvissen aanmaken in de darmen en vroeger of later uitkotsen. Het ruikt intens dierlijk en overweldigend, maar is ook uiterst zeldzaam. En dus razend duur.

Vandaar dat er in het laboratorium een alternatief is ontwikkeld: minder heftig, maar nog steeds geeft het dat ‘je ne sais quoi‘ aan een geur. Onderstaande ambergeuren doen het goed op kantoor, maar beloven ook erna voor reuring te zorgen. Boardroom- én bedroom-bestendig dus…

Voorbode van de zomer

Een voorschot op het komende zomerseizoen neem je met Solo Atlas, een geur van het chique Spaanse merk Loewe. Hoe chic precies? Vergelijk het maar met Vuitton maar dan nét wat exclusiever. In deze geur (€85) wordt amber gecombineerd met mandarijn en allerlei bloemen, maar ook met hout en muskus. Dat maakt het een intrigerende geur met een zwoel, zomers randje.

Kortom: You had me at Hola!

No sex please, we’re British

‘Sensueel’ associeer je niet meteen met Engeland. ‘Hip’, dát dan weer wel. De twee komen aardig samen in Neon Amber (€130), een geur van het oer-Britse geurhuis Molton Brown. Hij is gemaakt door de nieuwe ster in geurenland Jérôme Di Marino (met loep hierboven), die erom bekend staat klassieke geurnoten heel vernieuwend te combineren. In dit geval zijn dat amber, vanille, citrus en patchouli die samen van Neon Amber (€130) een weelderig geheel maken.

En het bleef nog lang onrustig onder de quilt.

Hoofdzaak

Hetzelfde principe, toch een iets ander effect biedt het Hair Perfume (€95) ven Balmain. Het bevat naast amber ook houtnoten en citrus. Je moet er even je hoofd bijhouden: je houdt het parfum zo’n twintig centimeter van je haar en sprayt er vervolgens twee tot drie keer over. Sympathiek van Balmain: Er zijn ook ingrediënten toegevoegd die je bos voeden, herstellen en een mooie glans geven.

Zinderend

Hij is Frans, werkte jarenlang in Japan, maar het is Marokko waar het hart van ligt van Serge Lutens, de grondlegger van het geurhuis dat zijn naam draagt. En veel van Lutens’ geuren zijn daar dan ook op geïnspireerd. Eén ervan is Ambre Sultan (€120) uit 1993, dat sandelhout, koriander en mirre bevat. Overigens maakt Lutens de geuren niet zelf maar in samenwerking met een externe parfummaker. Deze geur is voor jou als je van zinderend en oriëntaals houdt.

De klassieker

Man in Black van Bulgari (2014) is een kruidige bom waarin amber met een hele volkstuin aan gewassen gecombineerd wordt. Dat leidt tot een geur (€85) die heel aanwezig is zonder dat hij je collega´s of mede liftgebruikers meteen naar adem laat snakken. Maar hij doet ook heel goed buiten kantooruren, dat zul je merken.