Zo voorkom je verspilling in de keuken

Van voedsel weggooien wordt niemand blij. Toch doen we het allemaal. Met deze tips net wat minder.

We hebben het over voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie daar niet voor wordt gebruikt. Per huishouden verspillen we jaarlijks meer dan 33 kilo aan vast voedsel.

De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo).

Wie verspilt er?

Iedereen verspilt voedsel. De een wat meer dan de ander. Uiteraard wil niemand echt voedsel weg hoeven gooien. Het Voedingscentrum heeft daarom een aantal adviezen om verspilling tegen te gaan op een rij gezet.  

Controleer je voorraad

Check voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis het. Wat moet eigenlijk op? Bewaar restjes en open verpakkingen op een vaste plek in koelkast of voorraadkast. Je ziet dan direct wat als eerste op moet en pas daar je boodschappen op aan. Zet producten die als eerste op moeten vóór de andere producten. Zo pak je altijd het product dat als eerste de houdbaarheidsdatum bereikt.

Plan

Maak een menu voor de hele week en maak daarna een boodschappenlijstje. Weet je niet zeker of je thuis eet? Plan dan een gerecht met producten die langer houdbaar zijn, bijvoorbeeld met producten of restjes uit de vriezer.

Calculeer

Schrijf ook de hoeveelheden op je boodschappenlijstje. Bijvoorbeeld: wortels 400 gram. Je koopt dan minder snel te veel. Kook precies genoeg. Een keukenweegschaal is handig en voor pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje een handige tool.

Bewaar met beleid

Bewaar je eten op de juiste plek. Kijk in de online Bewaarwijzer waar het product het langst goed blijft. Groente, brood en maaltijden zijn heel lang houdbaar in de vriezer.

Check de datum

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of een ’te gebruiken tot’-datum (TGT).

Eet producten voor het verstrijken van de datum op. Producten met een TGT-datum, zoals vers vlees, verse vis en voorgesneden groenten en fruit uit een zakje of bakje, kun je beter niet meer opeten na deze datum.

Bij de THT-datum, zoals brood, zuivel en lang houdbare producten, kun je je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Het is vaak nog dagen te gebruiken na de datum. De kwaliteit van een product kan omlaag gaan na deze datum, maar de veiligheidsrisico’s zijn klein.

Kliekjes

Kijk of je nog kliekjes en restjes in huis hebt. Met de Receptenzoeker kun je op basis van de ingrediënten die je nog in huis hebt zoeken naar bijpassende recepten. Er zijn ook diverse apps, bijvoorbeeld SuperCook, waar je terecht kunt voor recepten met kliekjes. ‘

Geen kliekjes in huis en zin om uitgebreid te koken, kijk dan eens hier voor inspiratie.