Chique én fris: vetivergeuren doen wat voor je

De grassoort vetiver geeft mannengeuren een nieuwe dimensie: het zorgt voor frisheid zonder in het geijkte citrusfruit te vervallen.

Het zijn overigens de gedroogde wortels van de grassoort vetiver – het dorre bosje op het beeld hieronder – die voor de frisse noot zorgen. De grassoort werd al in 1850 ontdekt, maar pas honderd jaar later lanceerde het huis Carven een eerste vetivergeur.

Met groot succes, waardoor de concurrentie werd gedwongen om razendsnel eigen varianten op de markt te brengen. En nu is het ingrediënt niet meer weg te denken uit de mannengeuren.

Pinda

Voor kenners is het ene droge wortelbosje het andere niet. Zo zijn wortels uit Java wat rokerig, die van Haïtiaanse herkomst ‘aards’ en de Madagaskar-variant, de topper onder de vetivers: is aards, een tikje fris en heeft volgens die kenners ‘ook iets van pindakaas’.

In een geur vind je vetiver in de regel als hartnoot, dus dat deel van een geur dat je na een minuut of vijf vrijkomt en dat lang blijft hangen. Vetiver wordt vaak gecombineerd met citrus of houtsoorten.

Evergreen

Klassieke vetivergeuren voor mannen zijn er volop. Alle grote geurhuizen hebben er wel één uitgebracht. Een evergreen is Guerlain Vetiver (€104) die in 1961 werd gelanceerd.