Vetten, koolhydraten, eiwitten: hoe zit het nou precies?

Geen koolhydraten, wel koolhydraten, veel vetten of weinig vetten? Help!

Macro verdeling afvallen 1

De diëten worden om je oren geslingerd. De een belooft nog grotere gouden bergen dan de ander. Allemaal op basis van een andere macroverdeling.

Vrijwel alle diëten focussen op een dagelijkse caloriebehoefte én een verdeling van macronutriënten. In fitnessjargon worden dit ‘macro’s’ genoemd. Kort gezegd zijn macro’s energiebronnen die uit voeding worden gehaald en die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

Macro’s worden onderverdeeld in koolhydraten, eiwitten en vetten. Alledrie hebben ze een eigen caloriewaarde en functie. Zo ondersteunen vetten bijvoorbeeld bij de hormoonproductie, helpen koolhydraten bij het leveren van snelle energie en ondersteunen eiwitten bij het herstellen van spierschade na een workout (lees: spiergroei). Een complete lijst met functies van de verschillende macro’s, vind je hier.

Welke macro’s heb je nodig?

Laat je door geen enkel dieet iets anders wijsmaken dan het volgende antwoord. Om het lichaam goed te laten functioneren, heb je alle macro’s nodig. Niks meer, niks minder. Natuurlijk kun je met een koolhydraat-arm dieet snel afvallen, maar duurzaam of gezond is het allerminst. Veel vetten eten? Doe maar niet. Bergen met eiwitten wegschuiven? Tenzij je een bodybuilder bent, wat niet per se een gezonde hobby is, hoef je dat niet te doen.

Wat je wel kunt doen, is zoeken naar een macroverdeling die aansluit bij jouw behoefte. Sport je veel of weinig? En zo ja: doe je aan duurtraining of krachttraining? Ben je een man of vrouw? Groot of klein? Elke macroverdeling is anders, maar de behoefte naar alle macro’s is universeel.

Macro verdeling afvallen

Marco’s: afvallen en aankomen

Om te achterhalen welke verdeling aansluit bij jouw behoefte, zijn er rekenformules ontwikkeld. Een goede calculator, vind je hier. Vul de gevraagde informatie in en binnen een paar minuten krijg je een mooie verdeling. Deze verdeling kun je vervolgens verwerken in jouw persoonlijke dieet.

Wil je afvallen? Dan kan dat ook zonder een macroverdeling aan te houden. De natuurkundige formule om dit te bereiken is namelijk simpel: verbrand structureel meer calorieën dan je binnenkrijgt. Zolang je dit doet, kun je ook afvallen door elke dag chocolade ijs te eten. Macro’s (en micro’s, zoals vitamines) helpen je daarentegen om ook op een gezonde manier af te vallen of gewicht (spiermassa) aan te komen.

Hulp nodig bij het afvallen? In dit artikel leggen we in een paar simpele stappen uit hoe je jouw droomgewicht kunt bereiken. Ook kun je met een personal trainer aan de slag gaan die je op weg kan helpen.