Dit zijn de vier flamboyantste Eurovisie acts van dit jaar

Deze week barst het Eurovisie Songfestival weer los. Dit zijn de vier kleurrijkste acts.

Vorig jaar won de Italiaanse glamrock band Måneskin het Eurovisie Songfestival met het stevige lied Zitti E Buoni – vrij vertaald als ‘houd je kop en gedraag je’. De band bleek wereldwijd een succesnummer.

Ook het uiterlijk met veel eyeliner en lipgloss blijkt inspirerend. Dit zijn de vier meest opvallende kandidaten die deze week in Turijn zullen aantreden.

Achille Lauro voor San Marino

Maar liefst 76 (!) acts namen deel aan de voorselectie voor het ministaatje San Remo, onder wie Ivana Spagna, die je kent van de eurodiscohit Call Me uit de jaren tachtig. Winnaar werd Achille Lauro, een Italiaanse zanger. Lauro gaat een relletje niet uit de weg. Zijn lied handelt over een mannelijke stripper – weer eens wat anders dan Ein bisschen Frieden. Zijn act lijkt een beetje afgekeken van de winnaars van vorig seizoen, maar ach, wie valt er nu over een lijntje meer of minder? Eyeliner, bedoelen we dus. Leuk feitje: Lauro is een grote Elvis-fan.

San Marino neemt deel aan de halve finale van 12 mei. Bookmakers zetten Lauro op plaats 15.

Mahmood & Blanco voor Italië

Dit gelegenheidsduo werd de winnaar van de 72ste editie van het San Remo festival, dat in Italië veel belangrijker is dan het Eurovision Song Contest. De winnaar van San Remo mag zelf kiezen of ze willen deelnemen aan het ESC en de mannen wilden wel. Mahmood was al eens eerder van de partij, hij werd in 2019 tweede, net achter Duncan Laurence. Zijn nummer Soldi werd daarna een grote Europese hit.

Deze Italiaanse inzending hoort bij de topfavorieten op dit Songfestival. Leuk detail: de clip met in de hoofdrol een fiets beplakt met Swarovski-steentjes is opgenomen in Nederland. Om preciezer te zijn in Amsterdam Oost en in West Friesland.

Italië staat meteen in de finale, op zaterdag 14 mei.

Sheldon Riley voor Australië

Uit elf kandidaten werd Not The Same van Sheldon Riley verkozen om naar Turijn af te reizen. Riley was van tevoren al de absolute favoriet. Zijn nummer verhaalt onder andere over zijn moeilijke jeugd waarin hij veel gepest werd en jarenlang niet of amper praatte. Riley is open over zijn geaardheid en zijn leven met het Asperger syndroom, een vorm van autisme.

Op het podium draagt hij een gezichtsmasker waarin nogal wat glimmende stenen verwerkt zijn en dat hij op een gegeven moment met een dramatisch gebaar afwerpt. Past helemaal bij zijn al even dramatische ballade. De bookmakers plaatsen hem net buiten de top tien. Riley treed aan tijdens de halve finale op donderdag 12 mei.

Subwoolfer voor Noorwegen

Geen bad hair day voor de twee mannen van Subwoolfer, want ze treden op met een wolvenmasker. Beetje afgekeken van Lordi, de Finse hardrock-winnaars die zich nooit vertoonden zonder hun monsteroutfits en in 2006 het festival op hun naam schreven. Maar de outfit past helemaal bij hun lied met de geniale titel Give that wolf a banana.

De bookmakers zien de Masked Singers van Noorwegen helemaal zitten; ze staan in de top tien, net voor S10.

Noorwegen treedt aan in de tweede halve finale op donderdag 12 maart.

Er zijn twee halve finales, een op dinsdag 10 mei, en een op donderdag 12 mei. De tien beste uit elke halve finale strijden zaterdag 14 mei – samen  met Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje - om de uiteindelijke Eurovisie overwinning.