Vijf cultfilms die je gezien moet hebben – Deel 2

We schotelen je weer eens vijf films voor die je niet elke dag voorbij ziet komen en dat is erg zonde.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Eerder maakten wij al een lijstje – zie hier – met must-see-films die je een keer gezien moet hebben. Want anno 2024 worden we doodgegooid – of oké: verwend – met een continue stroom van content. Daarom richt ModMod de spotlight eens op het recente/roemruchte verleden. Want natuurlijk zijn Oppenheimer en Succession toffe titels om te kijken, maar soms wil je ook eens wat anders. Wellicht heb je al eens van deze titels gehoord, maar nog nooit gezien. Of wel al ooit eens gezien en zijn ze het absoluut waard om weer eens op te zetten.

Voor deze vijf films geldt het dringende advies: zoek ze op, stream ze, bezoek een arthouse-bioscoop waar die film toevallig een keer eenmalig draait en geniet.

Deliverance (1972)

Als je na het kijken van deze film ooit nog een banjo hoort, krijg je waarschijnlijk meteen kippenvel. Deliverance uit 1972, met Jon Voight en een extreem stoere Burt Reynolds, gaat je vanwege meerdere redenen niet in de koude kleren zitten. Vier vrienden gaan het platteland in om per kano de Cahulawassee-rivier af te varen. Al gauw komen ze in aanraking met de creepy lokale bevolking die het niet zo heeft op ‘indringers’ vanuit de stad. De vaartocht begint nog plezierig, maar loopt al vrij snel uit een vreselijk drama, met een van de meest shocking scenes (zeker in 1972) ooit op film vastgelegd. Deze film blijft je nog lang heugen…

Oldeuboi (2003)

De Zuid-Koreaanse film Oldeuboi van Park Chan-wook is een heuse klassieker. Het is ook wel een vreemde film met een zeer origineel verhaal. Het draait allemaal om Oh Dae-su, gespeeld door Choi Min-sik. Hij wordt vijftien jaar lang gevangen gehouden in een cel die op een hotelkamer lijkt. Hij heeft geen idee waarom en wie hem dit aandoet. Hij heeft wel een televisie en daarop ziet hij dat zijn vrouw is vermoord en dat hij de hoofdverdachte is. Naarmate de jaren van gevangenschap verstrijken, raakt Oh Dae-su meer en meer de weg kwijt, totdat hij opeens wordt vrijgelaten en op zoek gaat naar zijn raadselachtige ontvoerder om wraak te nemen. We hebben nog niet eens 5 procent verteld van wat er allemaal nog meer gebeurt, dus veel plezier ermee!

Little Miss Sunshine (2006)

Iets luchtigers en gezelligers dan, want wat is Little Miss Sunshine een leuke film! Deze ‘kleine’ en bijzondere film draait om een vrij disfunctionele familie vol bijzondere figuren, met de altijd geniale Alan Arkin als meest grappige opa ooit. Hij won er zelfs een Oscar voor. Little Miss Sunshine is een missverkiezing voor kinderen waar de kleine Olive (Abigail Breslin) dolgraag aan mee wil doen. Samen met haar opa heeft ze een speciaal nummer geoefend om voor te dragen. De film volgt de dag dat de familie met een oud Volkswagenbusje het halve land afreist om op tijd op de missverkiezing te verschijnen. Ook Toni Collette, Steve Carell, Greg Kinnear en Paul Dano schitteren in deze lieve kleine film.

Thank You for Smoking (2005)

Ook een ‘kleinere’ film is het heerlijke satirische Thank You for Smoking van Jason Reitman, starring Aaron Eckhart, in één van zijn eerste hoofdrollen. Hij speelt Nick Naylor, een woordvoerder en lobbyist voor Big Tobacco en zelf ook een zware roker. Hij promoot roken en heeft daar geen enkele problemen mee. Echter, dankzij een gebeurtenis wordt Nick’s leven op zijn kop gezet en dat komt mede door journaliste Heather, gespeeld door Katie Holmes. Verder spelen ook J.K. Simmons, William H. Macy, Maria Bello, Robert Duvall en Sam Elliott een rol in deze mooie film.

Sideways (2004)

Onlangs werd Paul Giamatti genomineerd voor zijn rol in The Holdovers van regisseur Alexander Payne. Bijna twintig jaar geleden maakten zij samen de heerlijke mannen-met-midlifecrisis-roadmovie Sideways. Eigenlijk een beetje een Ferris Bueller’s Day Off voor volwassenen. Vrienden Miles (Giamatti) en Jack (hilarische rol van Thomas Haden Church) maken een roadtrip door het wijnland van Californië en gaan van proeverij tot proeverij. De gescheiden, getroebleerde en hevig snobistische onsuccesvolle schrijver Miles neemt Jack mee voordat laatstgenoemde gaat trouwen. Miles wil genieten van complexe rode wijnen met milde afdronk. Jack, een B-acteur die denkt dat hij nog steeds ongelooflijk bekend is, wil alleen maar achter de vrouwen aan voordat hij trouwt. Een lieve, mooie, soms hilarische film met geweldige acteurs. Leuk feitje: wijnconnaisseur Miles geeft in de film enorm af op druivenras Merlot. Producenten van Merlot-wijnen merkten, na de release van deze film, een enorme daling in de verkoop die tot op de dag van vandaag aanhield…

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie