Vijf Disneyfilm-achtige pittoreske vakantietips

Op zoek naar pittoreske vakantietips? Wij schotelen je vijf plekken voor die zo uit een Disneyfilm lijken te komen.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: het ‘waar-gaan-we-dit-jaar-naartoe?’-dilemma. Uiteraard is dit niets minder dan een ongekend luxeprobleem. Soms heb je even wat inspiratie nodig en daarmee helpen wij je graag op weg.

In plaats van cleane designhotel-hoogstandjes en slicke hippe locaties, gaan we deze keer op de meer pittoreske toer. De onderstaande vijf locaties en dorpjes zijn een bezoekje meer dan waard. Om je ogen uit te kijken én te relaxen natuurlijk. Sommige van deze locaties lijken rechtstreeks uit een Disneyfilm te komen. En dat is niet eens zo’n hele gekke gedachte: want enkele van deze plekjes waren oprecht inspiratiebronnen voor de makers van animatiefilms. Kastelen of dorpjes uit bijvoorbeeld Beauty and the Beast en Frozen zijn geïnspireerd op échte plekken in de wereld die je kunt bezoeken.

Alsace – Frankrijk

De streek Alsace, of de Elzas, in Frankrijk, bereik je vanuit Nederland al na zo’n zes auto-uurtjes. Behalve de fantastische keuken – iedereen moet ooit eens een Choucroute Royale à l’Alsacienne hebben geproefd – en geweldige wijnen, staat deze streek ook vol schilderachtige dorpjes met dito huizen. Veel dorpjes hebben woningen met schuine daken en met hout versierde gevels en dat maakt Alsace één van de meest pittoreske regio’s van Frankrijk. Het uiterlijk van de vele Elzasser dorpjes was overigens een inspiratiebron voor het dorp van Belle in Beauty and the Beast.

Neuschwanstein – Duitsland

Neuschwanstein is een negentiende-eeuws paleis in de Duitse Alpen. Als je het kasteel ziet snap je meteen waar de inspiratie voor het kasteel in Assepoester vandaan komt. Klassiek geval van ‘beetje jammer’: Koning Lodewijk II van Beieren gaf opdracht tot de bouw van dit paleis als zijn eigen toevluchtsoord en betaalde het met zijn eigen privégeld. Echter, voordat hij er heerlijk kon settelen en voordat het hele bouwwerk af was, stierf hij. Lodewijk heeft dus nooit de kans gehad om erin te wonen.

Cinque Terre – Italië

Tja, geen dorpje of kustlijn is misschien vaker gefotografeerd dan het Italiaanse Cinque Terre, gelegen aan de Italiaanse Rivièra. Het is bezaaid met kleurrijke huizen en deze steken geweldig mooi af tegen het turquoise zeewater. De Cinque Terre bestaat uit vijf dorpen langs de kust in Ligurië: Vernazza, Riomaggiore, Monterosso al Mare, Corniglia en Manarola. De dorpen van Nationaal park Cinque Terre werden in 1997 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Luca, een film van Disney en Pixar, speelt zich af in een klein stadje aan de Italiaanse Rivièra die een opvallende gelijkenis vertoont met Cinque Terre en dat snappen wij wel.

Mont Saint-Michel – Frankrijk

Een cliché misschien, maar Mont Saint-Michel, gelegen in Normandië, kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Dit getijdeneiland is alleen bij eb te voet bereikbaar. Op de top van het eiland staat een zestiende-eeuwse abdij die vaak als inspiratiebron heeft gediend voor kastelen uit films. Bijvoorbeeld in de Disneyfilm Tangled (Rapunzel).

Burg Hohenzollern – Duitsland

Volgens velen was de vesting Akershus in Oslo de inspiratiebron voor Arendelle Castle uit de film Frozen waar hoofdrolspeelsters Anna en Elsa wonen. Echter, dat stekje lijkt toch echt gebaseerd te zijn op Burg Hohenzollern, in Duitsland in de deelstaat Baden-Württemberg, dat sprekend op het ijspaleis uit de succesvolle film Frozen lijkt. Zeker in de winter wordt de gelijkenis alleen maar groter, want dan is alles vaak onder een dikke laag sneeuw bedekt.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg