Dit zijn vijf muziekdocumentaire musts

Heb je muzikale inspiratie nodig voor een avondje streamen? Mooi, dit zijn 5 boeiende muziekdocumentaires ‘onder de radar’.

Beastie Boys Story

Lijstjes maken is lastig. En muzieklijstjes luisteren al helemaal nauw. Over de smaak van muziek valt te twisten, dat is een understatement. Wat de een herrie vindt, klinkt voor de ander hemels. En vice versa. Het is zodoende onmogelijk om iedereen te pleasen als het aankomt op tips voor de beste muziekdocumentaires. Toch proberen wij het even.

Er zijn bovendien zó veel goede voorbeelden te noemen dat de lijst ellenlang zou worden en dat willen we voorkomen. Daarom geven wij jou niet een lijst met ‘de beste’ muziekdocu’s, maar een vijftal tips ‘onder de radar’. Documentaires waarvan je misschien al eens gehoord hebt, maar nog niet aanschouwde.

We kennen namelijk allemaal wel de usual suspects. Amy, over Amy Winehouse. WHAM! over de gelijknamige boyband. Quincy over de legende Quincy Jones. Metallica: Some Kind of Monster. The Defiant Ones starring Dr. Dre en Jimmy Iovine, om er een paar te noemen. Stuk voor stuk de moeite waard, ongeacht jouw muzikale voorkeur. Hieronder de, wellicht, iets minder bekende pareltjes. Ga er maar eens goed voor zitten.

It Might Get Loud (2008) – Apple TV

Zoals de titel al doet vermoeden spelen elektrische gitaren de hoofdrol in deze documentaire uit 2008. Dat is ook niet zo gek als je Jimmy Page (Led Zeppelin), The Edge (U2) en Jack White (The White Stripes) bij elkaar in één ruimte zet. In It Might Get Loud vertellen de heren over hun gitaren en spel en hun eigen stijl en uiteraard wordt er ook een robbertje gespeeld. Hoogtepunten: White die de welbekende riff uit Seven Nation Army uitlegt aan zijn twee metgezellen en de liefdevolle fanboy-blik van diezelfde White als levende legende Page de riff van Whole Lotta Love inzet.

20 Feet From Stardom (2013) – Amazon Prime

Grote sterren als Frank Sinatra, Sting en The Rolling Stones kennen we allemaal. Hun achtergrondzangeressen zijn minder bekend. En dat is onterecht. De docu 20 Feet From Stardom zoomt in op deze supersterren buiten de spotlights. Legendes Darlene Love en Lisa Fischer komen onder anderen aan bod en vertellen over hun ervaringen met grootheden als Sting en Sinatra en het belang van hun stemgeluid. Het hoogtepunt is het verhaal van Merry Clayton. Deze dame zong in het achtergrondkoor van Ray Charles en werkte ook samen met Joe Cocker, Neil Young en Carole King. Het meest bekend is zij vanwege haar magistrale zang op Gimme Shelter van de Stones.

Sound City (2013) – Amazon Prime

De documentaire Sound City is het regiedebuut van The Nicest Man in Rock en alleskunner Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures). Tevens produceerde hij deze docu. Centraal staat de opnamestudio Sound City Studios die in 1969, in de wijk Van Nuys in Los Angeles, het levenslicht zag. Grote kans dat je deze plek niet kent, maar wel de platen die er werden opgenomen. We noemen een Appetite for Destruction (Guns N’ Roses), Nevermind (Nirvana), Rage Against the Machine (Rage Against the Machine), System of a Down (System of a Down) en Rated R (Queens of the Stone Age). En artiesten als Tom Petty and the Heartbreakers, Fleetwood Mac, Santana, Neil Young en Elton John kwamen er ook geregeld langs. Een bijzondere docu vol geschiedenis en hilarische anekdotes.

Muscle Shoals (2013)

We blijven nog even bij opnamestudio’s en dan mag Muscle Shoals Sound Studio in Alabama niet ontbreken. Centraal staat oprichter Rick Hall die middels muziek zwart en wit samenbracht in een raciaal vijandig Alabama, eind jaren zestig van de vorige eeuw. De muziek die hier gecreëerd werd zou uiteindelijk decennialang meegaan en geschiedenis schrijven. Onder anderen The Rolling Stones, Aretha Franklin, George Michael, Wilson Pickett, Willie Nelson, Joe Cocker, Paul Simon, Rod Stewart en recenter nog The Black Keys, namen hier platen op.

Beastie Boys Story (2020) – Apple TV+

Alhoewel de Beastie Boys na het overlijden van Adam Yauch officieel niet meer bestaan, blijven zij een van de meest invloedrijke hardcore-/punk- slash rapgroepen ter wereld. Het New Yorkse trio begon op jonge leeftijd met snoeiharde hardcore/punk, maar lieten zich ook maar al te graag in met rap. En zo ontstond er een bijzonder kleurrijke band met drie extreem getalenteerde muzikanten. Beastie Boys Story werd geregisseerd, geproduceerd en geschreven door Spike Jonze, de bekende regisseur en alleskunner van onder andere Jackass, Being John Malkovich en Her. Jonze regisseerde ook de muziekvideo’s van Sabotage, Root Down en Sure Shot voor de Beastie’s. We kennen hem tevens van die geniaal vage clip van Praise You (Fatboy Slim) waarin hij de goofy dansleraar speelt. Beastie Boys Story is een must watch voor elke muziekliefhebber, jong en oud.