Vintage Fever – Chronograaf Reissues

Het modewoord dat inmiddels alweer een paar jaar de ronde doet in de horlogewereld: reissue. Een overzicht.

Horlogemerken duiken graag in de archieven. Dat is iets wat de laatste jaren overduidelijk is geworden. Chronografen zijn een dankbaar onderwerp en geregeld krijgen we weer een nieuwe vintage reissue in de mailbox. Tijd voor een subjectief overzicht met een paar recente en minder recente throwbacks.

Omega Speedmaster ‘Silver Snoopy Award’ 50th Anniversary

Een hond uit een tekenfilm op een serieus horloge als de Speedmaster? Voor de leek lijkt dit een goedkope marketinggreep, maar fans van NASA en Omega weten dat er een verhaal achter zit. NASA riep ooit de Snoopy Award in het leven om bijzondere verdiensten van werknemers en connecties van het ruimtevaartagentschap te eren. Omega won deze Snoopy Award in 1970 door de belangrijke rol van de Speedmaster om de bemanning van Apollo 13 weer veilig op aarde terug te krijgen. Deze speciale editie is ter ere van die 50ste verjaardag. Een Speedmaster met blauwe en witte accenten, waar Snoopy de astronaut te zien is op ‘negen uur’. Een bijzonder leuk detail is de Snoopy op de achterzijde waar hij in de Command and Service Module de maan verkent. Detail: als de chronograaf secondewijzer wordt gebruikt, zet het een mechanisme in beweging en ‘vliegt’ de module met Snoopy richting de maan.

Prijs: €9.600

Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

In deze tijd van vintage fever is het voor Breitling uiteraard onmogelijk om zich buiten een goede vintage chronograaf te houden. Het merk heeft een aantal bijzondere referenties en één van die mooie re-editions is deze AVI Ref. 765 1953 Re-Edition. Gebaseerd op de, zoals de naam doet vermoeden, Co-Pilot Ref. 765 AVI uit 1953. Een model dat zeer geliefd is bij verzamelaars. Het geüpdatete model heeft nog steeds een comfortabele kast van 41mm met nieuwe materialen en technologie. Die moderne touch is een verbeterde waterbestendigheid van 30 meter en Breitlings eigen B-09 uurwerk met een gangreserve van 70 uur. De Re-Edition is verkrijgbaar in staal (gelimiteerd tot 1.953 stuks), met twee uitschieters in roségoud (253 stuks) en platina (153 stuks).

Prijs : €7.740

Audemars Piguet [Re]Master 01

Audemars Piguet produceerde maar 307 chronografen tussen de jaren 30 en 50. Ze hebben daar één uitgepikt voor een remaster. Zelf zegt AP’s ‘Head of Complications’ Michael Friedman: “Dit is niet zomaar een re-issue, maar een hedendaagse remaster van één van onze oudere modellen.” Dat oudere model is een horloge uit 1943. De gelijkenissen zijn er absoluut, maar kijk naar de materialen, de specificaties en de algehele looks en het is gemoderniseerd voor nu. Met een 40mm kast (in plaats van 36mm) van staal en roségoud. Wat vooral opvalt, is de champagnekleurige wijzerplaat, blauwe tachymeter-schaal en de olijfvormige pushers. De [Re]Master 01 Selfwinding Chronograph is gelimiteerd tot 500 stuks. Een stuk meer dan de inspiratie uit 1943. Daarvan was er maar één, zoals alle Audemars Piguet-horloges voor 1951 unieke stukken zijn.

Prijs: ca. €49.800 (CHF53.400)

Montblanc 1858 Automatic Chronograph

Montblanc draagt de laatste jaren zorg voor het erfgoed en de historie van de legendarische Minerva-manufactuur. Eén die inmiddels alweer een tijd onderdeel vormt van Montblanc. Deze 1858 Split Second Chronograph is geïnspireerd op de Minerva-stukken uit de 20’s en 30’s. Een stalen 42mm kast – geborsteld en gepolijst – heeft een blauwe keramische inleg voor de bi-directionele lunette en geeft ‘m een gedistingeerde presence. Dat vintage gevoel gaat verder op de blauwe wijzerplaat, waar we onder het saffierkristal twee chronograafvensters zien met daarbuiten een minutenring. Vanbinnen tikt het Montblanc kaliber MB25.13, dat is gebaseerd op de Sellita SW 510. De 1858 chronograaf wordt geleverd met een blauwe Sfumato lederen band, gemaakt in Florence.

Prijs: €4.400

Zenith El Primero A384 Revival

Er zijn niet veel uurwerken die een stamboom als die van de El Primero kunnen claimen. Voor de eerste serie uit 1969 was de A384 een nieuw en gedurfd kastontwerp. Voor de armband zochten ze de expertise van het beroemde, gespecialiseerde bedrijf Gay Frères om een originele en exclusieve band te creëren die zou passen bij het avant-gardistische ontwerp van het horloge. Het resultaat was de zogenaamde ‘ladder’-band met een ongebruikelijk open ontwerp. Nu keert de felbegeerde ‘ladder’-band terug in de A384 Revival, waarmee de retrolook en -feel van de chronograaf compleet is. Niet geïnspireerd door vintage, maar een precies vintage-ogend horloge. Met een diameter van 37mm en een dikte van 12.60mm, net zoals het origineel. Weliswaar met het El Primero kaliber 400, die een aantal moderne updates heeft ten opzichte van de uitvoering uit 1969. Ook interessant: de A384 Revival is ongelimiteerd.

Prijs: €8.300

Glashütte Original Sixties Chronograph Annual Edition

Bij Glashütte Original is het vaak erg klassiek wat we zien. Proper is een goede omschrijving van het Duitse merk. Met deze nieuwe Sixties Chronograph zien we een ijzig blauw als accent. Wijzerplaten die ze overigens in eigen huis hebben gefabriceerd en vervolgens zijn bewerkt in het Duitse Pforzheim. De chronograaf heeft een 42mm stalen kast met een gebold saffierglas, waar het eigen kaliber 39-34 tikt. Een nubuck lederen band past perfect bij het vintage model.

Prijs: €8.300