Vintage Horloges – een opfriscursus

Vintage horloges zijn populairder dan ooit. Maar waar aan te denken als je op zoek bent? Een kleine opfriscursus.

Bekijk de horloges hier op deze pagina. Een verkleurde wijzerplaat, uurmarkeringen die niet meer oplichten en hier en daar een krasje op het kristalglas. Zet deze naast een gloednieuw model met puntgaaf saffierglas en een glimmende stalen band. Dan wint die laatste het toch? Nee.

De laatste tien jaar is het ‘vintage horloge‘ bezig met een enorme opmars. Dankzij een gemeenschap van gedreven verzamelaars, het internet waar steeds meer is te vinden over zo ongeveer elke referentie en een hunkering naar de stijl en kwaliteit van vroeger.

In tegenstelling tot de eerste de beste juwelier binnenstappen en je credit card neerleggen, is het kopen van een vintage horloge niet zomaar iets. Het vereist research – veel research – geduld, kennis (of die van een goede vriend) en timing. 

Op zoek naar een speciaal zakhorloge, modellen van Franse origine of een speciaal Zwitsers vliegeniersmodel? Grote kans dat er een hele website of compleet forum aan is geweid. Door die stijgende populariteit, vooral die van veilingsites, komen er ook talloze nephorloges langs. Let niet op de drie bovenstaande zaken en je loopt het risico dat je straks zit met een bij elkaar geraapt model. Met onderdelen van een handjevol horloges, om maar niet te spreken van de afkomst.

Vier Klassiekers

Rolex Cosmograph Daytona ‘Paul Newman

Het is nog steeds niet bekend hoe de bijnaam precies is ontstaan. Of het kwam doordat Paul Newman het horloge droeg in de film Winning of op de cover van een Italiaans magazine? Hoe dan ook is de Daytona met zwarte wijzerplaat en witte meters een legende geworden.

Cartier Tank

Waarschijnlijk één van de meest invloedrijke horlogelijnen die er bestaat. Ontworpen met zoveel stijl in 1917, toen design er nog maar nauwelijks toe deed. Een veelzijdig model voor zowel mannen als vrouwen. Van Truman Capote en Jackie Kennedy tot Cary Grant en Michelle Obama.

Patek Philippe Calatrava referentie 570

Voor z’n tijd een afwijkende klassieker. Waarom? Voornamelijk door de oversized wijzerplaat. Ook wel de Grand Calatrava genoemd. Een Patek in staal en daarom meer waard dan sommige modellen in goud. Dit omdat stalen Patek Philippes niet heel populair waren – zeker niet in 1938 toen referentie 570 op de markt kwam – en het merk er ook maar weinig van heeft geproduceerd.

Jaeger-LeCoultre Memovox

Geïntroduceerd in 1950 met zes jaar later de Memovox Calibre 815, ’s werelds eerste horloge met een alarm. Ideaal voor ‘nieuwkomers’ met een goede combinatie van stijl, betrouwbaarheid, erfgoed en bijzondere functionaliteit.

Het onderhoud

Net zoals die oude MG of nieuwe Reverso heeft ook een vintage model wat aandacht nodig. Onderhoud is extreem belangrijk. Een aantal dingen om aan te denken.

Glas

Een klein krasje kan zo worden gelaten, dit draagt alleen maar bij de originaliteit. Zwaar beschadigd glas kan beter wel worden vervangen omdat het anders de binnenkant kan beïnvloeden. Tenzij het een Omega Speedmaster is die op de maan is geweest of Rolex gedragen door Sir Edmund Hillary op Mount Everest, dat spreekt voor zich.

Uurwerk

Als het horloge loopt, dan zo min mogelijk schoonmaken. Bij een servicebeurt mag er best wat worden vervangen indien echt nodig. Tenzij het een iconisch model is.

Wijzerplaat

Bij een uurwerk mag er wel wat zijn vervangen, als het maar origineel is. Een wijzerplaat moet blijven zoals het is. De waarde zit ‘m voor een groot deel in het ‘originele’ uiterlijk. Voor de wijzers hetzelfde. De kans dat exact dezelfde wijzers voorhanden zijn, is erg klein.

Kast

Een horloge teveel polijsten is de snelste manier om een horloge te laten dalen in waarde en het kan ook niet meer worden teruggedraaid. 

Pro-Tips

1. Huiswerk

Op zoek naar bijvoorbeeld een Jaeger-LeCoultre Memovox? Struin websites en fora af voor specifieke jaren, details van originele horloges en zaken waarop je moet letten.

2. Focus

Maar besluit eerst welke richting je op wil. Een sportief horloge, een dress watch, een minimale diameter? Je draagt ‘m straks om de pols, dus blijf bij je smaak en niet wat het goed doet bij vrienden. 

3. Vraag om details

Het horloge ‘compleet origineel’, ‘wat is vervangen en wanneer’, ‘is er een onderhoudshistorie’, ‘is er iets aan de wijzerplaat gedaan’? Dat mag best, staar je daar niet al te blind op. Een Rolex met een andere wijzerplaat kan, als het maar in de onderhoudshistorie is terug te vinden.

4. Controleer

Makkelijk te zien, maar toch een goede indicatie wat betreft de echtheid. Zien de lichtgevende wijzers er net zo uit als de uurmarkeringen? Zo niet, dan kan er het een en ander zijn vervangen. Kijk ook of het serienummer overeen komt met het uurwerk. Om een samengeraapt ‘Frankenstein’-horloge te voorkomen.

5. Verzamelobject

Ga je voor een investering, dan zijn de drie belangrijkste zaken: ‘de staat, de zeldzaamheid en de compleetheid’. Maar denk dan wel aan serieuze bedragen van diep in de vijf cijfers. Maar een horloge als investering blijft wel zoiets als een aandeel.

6. Vraag om advies

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Vraag vrienden om hulp of schrijf je in op een forum en breng tijd door met andere enthousiastelingen en laat je onderwijzen.

Fotografie: Amsterdam Vintage Watches, Amsterdam Watch Company