De tofste vintage racefietsen vind je bij deze fietsenmakers

Voor de liefhebbers, maar ook voor de beginners.

Toen de coronalockdowns roet in het eten van menig sportschool-enthousiast gooide, kwam Nederland met creatieve, alternatieve sportactiviteiten. Er werden massaal dumbbells in huis gehaald, skeelers besteld en velen onder ons ontdekte de fietser inside. Zodoende zette de vintage racefietsen trend tot ongekende hoogten door. Zeker in de grote steden zie je er nu nog veel voorbijkomen.

Waarom een vintage racefiets?

Met een vintage racefiets ga je uiteraard geen snelheidsrecords verbreken, maar fietsplezier haal je er wel uit. Het zijn vaak prachtige fietsen in de mooiste retro kleuren en uitgaves (die je heel goed op z’n New York-esque aan je bakstenenmuur kunt hangen). Een vintage racefiets is voor de liefhebber, maar óók ideaal voor de beginnen racefietser.

Lees meer: Stijlvol je (vintage) racefiets opbergen
Een vintage Giant Peloton 8400, via @Cyclo.Matic

Een vintage racefiets is goedkoop om aan te schaffen (vooral in vergelijking met de dure carbon-racefietsen). Opknappers vind je al voor onder de 200 euro op Marktplaats, maar je kunt ook compleet geupcycelde racefietsen kopen. Bij het bezit van een vintage racefiets leer je vanzelf de grote lijnen van het fietsenmaker vakmanschap, omdat enige kennis van onderhoud een must is. Je ontkomt niet aan het plakken van banden en in-olieën van kettingen, maar juist dat geeft de beginner de broodnodige basiskennis. Mocht je de fietsgekte eenmaal hebben opgepikt, dan kan je altijd nog naar duurdere en geavanceerdere racefietsen op zoek. Maar eerst:

Vintage racefiets kopen

De beste plek om een vintage racefiets te vinden? Verstopt, achterin de schuur van een familielid. Mocht dat niks opleveren, dan zijn er tegenwoordig ook veel hobbyisten die hun geupcycelde racefietsen (online) verkopen. Van oud-Nederlandse Jan Janssen bikes tot aan Franse Peugeots, of van Taiwanese Giants tot aan Nederlands-Japanse Koga Miyata racefietsen; vooral op social media is het een makkelijke zoektocht naar vintage parels geworden.

Een Mercier Special Tour de France van @Marco030_vintagebikes

Vooral op Instagram is een niche voor vintage racefietsen ontstaan. Bij het Ouderkerk-aan-de-Amstelse Cyclo Matic heeft ondergetekende vorig jaar een Giant gekocht. Maar ook bij Marco Vintage Bikes (Utrecht), Kildale Bikes Utrecht, Barrelfietsen, Vintagefietsfabriek (Zwolle), Fairvelo (Utrecht), Stalpaerd Vintage (Amsterdam), Fraai Staal (Eindhoven), Classycles (Haarlem) kan je terecht voor opgeknapte vintage fietsen, onderdelen en advies.