Bij deze restaurants eet je de lekkerste vis

Beste visrestaurants van de Randstad.

Vis is Nederlands trots. Van de haring tot aan de mossel — vis en zeevruchten zijn in Nederland niet weg te denken. Niet gek, met een Noordzee vol vis als buur. Wij klagen niet, want een mooi bereidde vis kan een echte smaaksensatie zijn. Waar je de allerlekkerste vis vindt in een visrestaurant? Bij deze visrestaurants door heel de Randstad.

Pesca

Pesca in Amsterdam en Rotterdam serveert vis zonder poespas. In dit visrestaurant vind je dan ook geen luxe menu’s of witte tafellinnen, maar grote tafels waar je het liefst met z’n allen aan zit. Voordat je plaatsneemt ga je echter langs de markt in het visrestaurant waar je zelf je vis en bijgerechten uitkiest. De vis die daar ligt is afkomstig van het Rotterdamse Schmidt zeevis. Om verspilling te voorkomen, gooien ze gedurende de dag de prijs van het wisselende visaanbod omlaag.

Visrestaurant Pesca, Rozengracht 133, Amsterdam en Botersloot 125, Rotterdam

Mossel & Gin

Achter de Gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein vind je hotspot-met-terras Mossel & Gin. Meeliftend op de gin & tonic-populariteit willen de initiatiefnemers van dit visrestaurant in Amsterdam ook de mossel populairder maken. Bestel dus vooral een portie chili-mosselen met patat en zelfgemaakte mayonaise, en drink er in de groene voor- of achtertuin een gin & tonic bij in een goed gekoeld copa-glas.

Visrestaurant Mossel & GinGosschalklaan 12, Amsterdam

John Dory

Toegankelijk, no-nonsense en kwalitatief: bij John Dory passen ze die waarden vooral toe bij vis. Chef en patron Arjan Wennekes komt bij het bekende visrestaurant in Amsterdam Visaandeschelde vandaan, dus de verwachtingen blijven hoog bij John Dory. Wennekes bereidt vooral lokale vissen: ‘Vooral uit de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Denk aan IJsselmeervis, Oosterschelde kreeft, Waddenoesters en Waddenkokkels.’ Dat alles vindt plaats in een prachtig, 17e eeuws grachtenpand met zo’n zestig zitplekken. De naam, overigens, betekent zonnevis. Leuk, no?

Visrestaurant John Dory, Prinsengracht 999, Amsterdam

Zeezout

Zeezout is al meer dan twintig jaar gevestigd in het Scheepvaartkwartier en is daarmee hét visrestaurant van Rotterdam. De patron van Zeezout, Patrick ’t Hart, werkt naar perfectie toe. Dat zijn dus hoogstaande gerechtjes — een simpele kabeljauw met botersaus zal je hier niet vinden — maar dat is eigenlijk alleen maar mooi. Het allermooiste? Dat het ook toegankelijke vis is. Voor €55 kan je bij Zeezout aanschuiven voor een 3-gangen lunchmenu.

Visrestaurant ZeezoutWesterkade 11, Rotterdam

Het Zalmhuis

Bij menig Rotterdammer was Het Zalmhuis een bekende naam, maar ook één waar de sjeu van af was. Daarom werd het restaurant grondig verbouwd tot een on-Rotterdams extravagant visrestaurant, met veel zalmroze velours en bloemen. De kaart is bijna net zo eclectisch als het interieur en springt van bouillabaisse, via sushi naar de blikvanger: de huisgerookte Alaskaanse Keta-zalm. Voor een ieder die wel gewend is aan het pluche blijft lekker hangen voor dedessertkaart met een ruime hoeveelheid cocktails en digestieven.

Visrestaurant Het Zalmhuis, Schaardijk 396, Rotterdam

Catch by Simonis

Zeg je visrestaurant in Den Haag of visrestaurant in Scheveningen, dan zeg je Catch by Simonis. Het menu van de zaak is gróót, net als het restaurant zelf. Met plek voor meer dan 500 man ben je in ieder geval verzekerd van een tafeltje. Catch by Simonis startte vier generaties terug, toen alleen als een vishandel, en groeide in de jaren uit tot een vis-begrip in Den Haag. Welke vestiging van de familie Simonis je ook uitkiest, je eet er gegarandeerd dagverse vis.

Visrestaurant Catch by SimonisDr. Lelykade 43, Den Haag

(Simonis is gevestigd op meerdere locaties in Den Haag en Scheveningen. Bezoek de website voor meer informatie).

Visrestaurant Sea Salt Saloon

’t Wed in Utrecht is een van de gezelligste plekken van het stadsie. Of dat nu aan Sea Salt Saloon ligt of niet, je geniet er in dit visrestaurant in Utrecht in ieder geval van mee. Daarnaast kan je ook genieten van de verse vis die door chef-kok Dieter Evers wordt bereidt — mét een korreltje zeezout, zoals de naam je vast en zeker al doet vermoeden.

Visrestaurant Sea Salt SaloonWed 3, Utrecht