10x Voeding om in balans te blijven

Een top tien van producten die je het beste kunt eten om dat stresshormoon in balans te houden.

Cortisol is de naam voor ons stresshormoon. Dit hormoon maken we allemaal aan en het is ook niet erg om dit in ons lichaam te hebben, pas wanneer het uit balans raakt en je er teveel van hebt, dan kan het vervelende gevolgen hebben. Nu zul je denken: toch geen biologieles!?

Maar als je weet dat een hoog cortisolniveau kan leiden tot onder andere hoge bloeddruk en spierverlies, dan kun je maar beter zorgen dat alles zo goed mogelijk in balans blijft.

Er zijn een aantal producten die er voor zorgen dat je cortisol level zo goed mogelijk in balans blijft en zorg draagt voor een zo optimaal mogelijke Body Composition.

Koudwater vis: zalm, witvis, sardientjes en ansjovis

De koudwater vis staat bekend om de hoge concentratie van omega-3 vetten; DHA en EPA. Studies hebben uitgewezen dat deze drie bestanddelen het cortisolniveau verlagen en ook dat er na zes weken gebruik zonder verdere training of dieëten een verlaging was van het vetpercentage.

Lijnzaad & walnoten

Beide producten bevatten omega-3 vetten en Alpha Linolenic Acid (ALA). Ook dit verlaagt het cortisol level. Zie het niet als een vervanger van nummer 1. Lijnzaad en walnoten helpen ook goed tegen ontstekingen en een betere concentratie.

Snijbiet

Deze producten helpen de bloedsuikerspiegel op pijl te houden, waardoor ook het cortisolniveau op pijl blijft. Ook bevat het de vitaminen A, C, K en magnesium, dus sowieso gezond.

Eieren

We weten dat eieren de perfecte dosis aan eiwitten bevatten, wat het herstel van je spieren en het spierweefsel na je training optimaliseert. Hiernaast bevat het choline, dit zorgt ervoor dat de hersentransmitters een seintje geven aan de hersenen om je focus en motivatie te stimuleren en dit verlaagt weer een stuk stress.

Pure chocolade

Pure chocoalde boven de 70% cacao, heeft heel veel voordelen.

  • Het geeft je een mentale boost en laat je helder denken.
  • Verbetert je bloedstroom en voorkomt ontstekingen.
  • Je stoelgang en vertering verbetert, waardoor cortisol in balans blijft.
  • Verbetert je metabolische hormoonbalans van insuline en verlaagt je cortisol.

Organische runderlever

Bevat veel voedingsstoffen, maar is laag in vet en calorieën. Het bevat veel stoffen die snel in het lichaam worden opgenomen en je beschermen. Het bevat veel vitamine A, ijzer, choline, fosfor en zink, dat ontstekingen tegengaat en je cortisol in balans houdt.

Griekse Yoghurt

Het bevat probiotische bacterieën. Dit is goed voor je darmflora en immuunsysteem.

Citrusvruchten & papaya

Citrusvruchten zoals limoen, citroen, sinaasappelen, grapefruit en papaya zitten bomvol vitamine C. Deze verlagen je cortisol vooral na een zware work-out. Eet niet standaard citroenen als fruit, maar probeer het meer te gebruiken in salades, dressing en in je water.

Pompoenpitten

Ze bevatten veel magnesium. En magnesium is weer één van de belangrijkste stressverlagers. Als bonus zorgt het er ook voor dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.

Spinazie & witte bonen

Spinazie zit vol met magnesium, vitamine B en antioxidanten; wat allemaal je cortisol level verlaagt.