De grootste voedingsfouten die beginnende lifters maken

Hoe eet je als een krachttrainer? De basis is simpel: eet voldoende, eet gezond en eet genoeg eiwitten.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Eindelijk heb je jezelf naar de sportschool gesleept om te werken aan de nieuwe versie van jezelf: gezond, fit en gespierd. Je krijgt de smaak aardig te pakken, maar helaas: de resultaten blijven uit.

Elke vorm van beweging is beter dan geen beweging, maar wie sterker en gespierder wil worden zal twee essentiële dingen moeten doen om tot het gewenste resultaat te komen:

Het tweede punt is nogal abstract, want hoe eet je als een krachttrainer? De basis is simpel: eet voldoende, eet gezond en eet genoeg eiwitten. Probeer daarnaast de onderstaande voedingsfouten te voorkomen.

Eat big, get big

Hoewel het een feit is dat je voldoende moet eten om optimaal te kunnen presteren in de sportschool én om je groeiende spieren te voorzien van alle voedingsstoffen die nodig zijn, is het niet zo dat je jezelf ram- en ramvol moet duwen met zo veel mogelijk voeding.

Het idee dat veel eten gelijk staat aan een gespierd lijf, komt uit de wereld van bodybuilders. Jezelf vergelijken met bodybuilders is niet iets wat je wil doen als je algemene fitdoelen najaagt. De enorme spieren die bodybuilders meedragen zijn namelijk het gevolg van heel veel trainingservaring, gunstige genen en bovenal (in de meeste gevallen): heel veel steroïden.

Uit onderzoek blijkt dat overeten voor relatief meer vetopslag zorgt, zelfs wanneer je zes dagen per week aan het vlammen bent in de sportschool. De winst van al dat overeten is een tikkie meer spiergroei, maar dus ook veel meer vetopslag. Het idee is simpel: hard trainen vertelt je spieren om te groeien, voeding voorziet je spieren van de juiste bouwstenen.

De meeste supplementen hebben nauwelijks nut

Je wordt er mee doodgegooid, maar het gros van de supplementen kun je negeren. Zoals hierboven al vernoemd: het werk dat je in de sportschool doet bepaalt de ene helft van het succes, je keuzes in de keuken de andere helft. Supplementen zijn slechts een aanvulling en de pure winst van supplementen is in veel gevallen minimaal als je niet voldoet aan de basiswaarden.

Toch zijn er een aantal supplementen die iets voor je kunnen betekenen. Zo heeft creatine een door en door bewezen succesvolle impact op je resultaten, zijn eiwitpoeders een handige manier om je te voldoen in je dagelijkse eiwitbehoeften en kan cafeïne je energie geven.

Eiwitten zijn niet (per se) de heilige graal

Wanneer je even rondloopt in de sportwereld, heb je het honderd procent een keer gehoord: eet veel eiwitten. Hoewel het klopt dat eiwitten belangrijke bouwstenen vormen in het groeiproces van je spieren, is het niet zo dat je spieren vanzelf groeien wanneer je elke dag scoops vol eiwitten naar binnen werkt.

Hard trainen en voldoende gezond eten doen dat wel en ja: eiwitten spelen daar een rol in. Het advies: 1.6 tot 2.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag is meer dan voldoende om je doelen te bereiken. En hoe zit het dan met koolhydraten? En vetten? Je leest het hier!

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie