Toen voetbal nog cool was

Ooit speelde Iran op een wereldkampioenschap voetbal tegen het Nederlands elftal. Nu is er een knap pak dat lustig leent uit de stijl van 1978.

atelier munro pal

De merknamen Atelier Munro en PAL Sporting Goods klinken niet per sé als Nederlands, maar ze zijn zo Hollands als maar zijn kan. Atelier Munro is een kleermaker met fraaie flagship store in de Amsterdamse Beethovenstraat; PAL Sporting Goods, een afkorting van Palmer and Lola Sporting Goods, is een jong Nederlands merk die opereert vanuit Oudekerk aan de Amstel en sport- en vrijetijdskleding produceert in de traditie van de traditionele Amerikaanse sportswear.

Poyan Rahimzadeh, ontwerper en mede-oprichter van PAL, heeft Iraanse wortels. Voor een gezamenlijke collectie leek het Atelier Munro daarom een origineel idee om inspiratie op te doen bij de wedstrijd die het Nederlands Elftal op het WK van 1978 speelde tegen Iran.

NetherlandsIran78_ArieHaan

Rahimzadeh was in dat jaar nog niet geboren (hij is van 1984), maar voor het Iraanse voetbalelftal was dat een historische wedstrijd. Iran speelt op dit moment op het WK in Qatar, maar in 1978 was het land voor de eerst keer actief op het wereldpodium.

De wedstrijd van toen herinneren we ons vanwege René van de Kerkhof, die niet af te stoppen was, maar vooral vanwege de drie doelpunten die Rob Rensenbrink scoorde, waarvan twee vanaf de strafschopstip. Rensenbrink bepaalde in zijn eentje de eindstand op 3-0.

(In Qatar gaat het met Iran een stuk beter. De spelers maakten een indrukwekkend statement tegen de eigen repressieve overheid voor aanvang van het duel tegen Engeland. Vervolgens werd er in blessuretijd sensationeel gewonnen van Wales.)

Met een blik op 1978 ontwikkelden PAL en Munro een knappe collectie. Poyan Rahimzadeh: “We hebben goed gekeken naar de kleding van de spelers en de coaches van Iran uit die tijd. Het pak dat we hebben gemaakt is een silhouet van de pakken die de Iraanse coaches in 1978 droegen.”

De snit geeft het pak een seventies-gevoel, maar het speciaal voor deze samenwerking ontworpen embleem op de borstzak helpt daar ook een handje bij.

atelier munro pal

Er is ook een soepele trui. Ook die is afgekeken van de truien die de Iraanse spelers in 1978 buiten het veld droegen.

Voetballer Reza Ghoochannejhad, die in Nederland voor Heerenveen, Cambuur, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle uitkwam, toont in een campagne de collectie van PAL en Munro.

Het pak en de trui van Atelier Munro X PAL Sporting Goods zijn hier te verkrijgen.