Volvo en Nederlandse ontwerpers maken upcycled tas van airbags

Duurzaamheid en innovatie benadrukken? Volvo upcycled airbags tot stijlvolle tote bag.

Eerder schreven we al over de nieuwste elektrische toevoeging aan Volvo’s line-up: de EX30. Een belangrijke nieuwe stap om Volvo Cars in 2030 volledig elektrisch te maken. Want er gebeuren grote dingen bij Volvo nu het bedrijf de overstap maakt naar volledig elektrische mobiliteit. Dat zal je niet verbazen. Lang voordat het ‘in’ was, maakten ze zich al hard voor het milieu. En liep het Zweedse automerk überhaupt al voorop op het gebied van technologie.

Met de allereerste driepuntsgordel in 1959 en de allereerste zijairbags in 1994. In de jaren 60 ontwikkelde het bedrijf zelfs het naar achteren gerichte kinderzitje. Een paar maanden na de onthulling van zijn elektrische SUV, de EX90, rijdt nu de compactere versie al op de weg: de EX30.

Net als alle voertuigen van het merk al tientallen jaren, geeft de EX30 ook prioriteit aan veiligheid met beveiligingstechnologie, een robuust structureel ontwerp en extra functies die je bijvoorbeeld waarschuwt als er een fietser of voetganger in de buurt is wanneer je op het punt staat om de deur te openen.

AIR BAG

Ter ere van de introductie van de EX30 heeft Volvo Car Nederland de Nederlandse ontwerper Rob van Ravenstein ingeschakeld voor een speciale tas. De EX30 Air Bag, volledig gemaakt van airbags.

Volgens Volvo een logisch vervolg op de hernieuwbare en gerecyclede materialen die je in de EX30 terugziet. Het is daardoor zelfs de Volvo met de laagste CO2-voetafdruk tot nu toe. “De EX30 AIR BAG vertelt het verhaal van onze nieuwe Volvo EX30,” vertelt Roger van Polanen van Volvo Car Nederland. “Alle kernwaarden komen terug in de tas, van duurzaamheid tot veiligheid. Dat zorgt ervoor dat de tas een echte eyecatcher is geworden met een uniek verhaal om te vertellen.”

Made in Holland

De tote bag, gemaakt door Volvo en Van Ravenstein van The Creators Studio, kun je vanaf nu exclusief bewonderen en verkrijgen in de Volvo Studio van het Volvo Mobility Centre aan de Meent 96 in Rotterdam. De EX30 Air Bag is handgemaakt in een Nederlands atelier. De eerste oplage is gelimiteerd tot 400 stuks.

De inspiratie voor de tas was de combinatie van duurzaamheid, veiligheid en innovatie. Belangrijke pijlers voor het automerk en dat resulteerde in de volledige circulaire tote bag. De tas heeft zoveel mogelijk de vorm gehouden van de oorspronkelijke airbag. De reflecterende en verstelbare koorden aan de zijkant geven de drager ook weer extra veilig- en zichtbaarheid.

Ontwerper Rob van Ravenstein: “Mijn passie en kracht liggen in het creëren en tot leven brengen van creatieve processen. Van tekentafel tot innovatief concept. Duurzaamheid en met name het hergebruik van materiaal is een belangrijk thema in de samenwerking met Volvo. De kans om te werken met oude airbags bood direct unieke inspiratie om hiermee een opvallende accessoire te maken. Met alle verborgen details vertegenwoordigt deze zeer bijzondere tas het verhaal van de Volvo EX30.”