Zo ruik je naar het voorjaar

Goed voor het humeur: de lente hangt in de lucht. Met deze moodboostende mannengeuren verspreid jezelf ook lentevibes.

De wintermaanden lijken nu toch echt aan een eind te zijn gekomen. Deze geuren zorgen ook binnenskamers voor wat licht en luchtigheid. Vijf voorjaarsparfums waarvan je humeur opknapt.

Tuinman

HUNQ is een Amsterdams concept waarbij een aantal mannelijke oertypes vertaald zijn in een geur. The Gardener (€140, 100 ml) is er een van. Dit parfum wil de geur van vers gemaaid gras vastleggen. Daartoe worden onder meer geurstoffen als bergamot en cypres ingezet. Niet zulke groene vingers? Er is ook een Barman, een Carpenter, een Lifeguard en een Mechanic.

Nineties icoon

In de jaren negentig was de wereld doordrenkt met CK One, de geur van Calvin Klein. Deze eerste échte succesvolle unisex geur (€40, 50 ml) is nog altijd erg in trek en uitgegroeid tot een klassieker. De lichte frisheid dankt de geur aan de combinatie van citrus en fresia. Bijzonder: Elk jaar komt er een nieuwe zomerse variant van de geur op de markt die alleen tijdelijk verkrijgbaar is.

De Italiaan

Het huis Valentino timmert aardig aan de weg, zowel op mode als op geurengebied. De meeste recente mannengeur is er een in de Born in Roma-serie. Deze heeft de vrij vreselijke naam Coral Fantasy Uomo (€71, 50 ml) gekregen. In het begin ruik je appel, vervolgens salie en geranium, en je eindigt met patchouli. Zie het als een dag in Rome, die begint op een markant versmarktje in een zijstraatje, waarna het ergens in de catacomben van het nachtleven eindigt. Een perfecte vakantiedag dus.  

De nichegeur

Marc Buxton is een heerlijk eigenzinnige parfummaker die al zijn hele leven de zaken net wat ander aanpakt dan andere neuzen. Daar heeft hij veel succes mee. In zijn geur Why Not A Cologne (€130, 50 ml) is onder meer ananas, mos en vetiver verwerkt. Dat ruikt dus echt wel als een cologne, maar dan steviger en spannender. Hier haal je moeiteloos de zomer mee.

Alcoholvrij

In zo’n beetje alle geuren zit een behoorlijk aandeel alcohol. Het groene geurenhuis Hermetica doet het echter zonder. Daartoe hebben ze zelf synthetische moleculen ontwikkeld die de alcohol kan vervangen. Uniek is ook het concept. Er is een basisgeur, Source 1 (€100, 50 ml)  die een frisse, licht oriëntaalse geur heeft. Deze kun je alleen gebruiken, maar ook aanvullen met een andere Hermetica geur. Source 1 werkt in dan geval versterkend.