Zo voorkom je gezichtsverlies

Kou, regen, Pia…, je huid krijgt het aardig voor de kiezen. Buiten én binnen, want ook een loeiende CV vormt een aanslag.

Je huid is een vrij stevig metselwerk van cellen dat indringers normaal gesproken prima buiten weet te houden. Maar er kunnen ook barsten in ontstaan waardoor de barrièrefunctie van de (opper-)huid onder druk komt te staan. Door snijdende wind bijvoorbeeld. Of vrieskou. Of juist door de droge lucht van de CV.   

Via gaten die zo in de huid geslagen worden, hoe minuscuul ook, kunnen indringers zich een weg naar binnen banen. Denk daarbij aan ziekteverwekkers die in de lucht zweven of chemicaliën afkomstig uit fijnstof. Door deze indringers hapert de aanmaak van nieuwe cellen in je huid. Bovendien kunnen allerlei ontstekingen ontstaan.

Vocht & vet

De barrièrefunctie van de huid werkt overigens twee kanten op: niet alleen houdt ze ongewenste zaken buiten, ze houdt ook vocht, vet en allerlei nuttigs IN de huid.

Als er barsten ontstaan verdampt daaruit dit vocht en andere stoffen die nodig zijn om je huid gezond te houden. Op plekken waar dat gebeurt wordt je vel dof, begint het mogelijk te jeuken en ontstaan soms schilfers.

Om bij stil te staan: in een huid die niet meer in staat is om vocht binnen te houden ontstaan veel sneller lijnen en plooien. Op zich niks mis met een rimpel, maar waarom zou je dat proces overhaasten? Ze ontstaan sowieso vroeger of later wel.

Smeercase

Dus kom in actie en help je huid een handje. Hoe? Door iedere ochtend een crème te gebruiken. Wellicht even wennen, maar maak er een gewoonte van om na je scheerbeurt een verzorgend product aan te brengen. Zie het als een investering in de toekomst. En ja, dat mag ook op je pas geschoren kaken – een afzonderlijke aftershavebalsem is niet nodig.

Crèmes zijn net als auto’s:
echt slechte worden niet meer gemaakt

Crèmes zijn net als auto’s: echt slechte worden niet meer gemaakt. Dus kies er één die bij je portemonnee past. Vroeger was er een duidelijk onderscheid tussen verzorgende producten voor mannen en vrouwen. Die grens is steeds meer vervaagd. De meeste crèmes zijn genderfree en kunnen probleemloos door iedereen gebuikt worden.

Je huidtype of een eventueel huidprobleem zijn nu sturend. Heb je bijvoorbeeld een huid die snel glimt, kies dan voor een matterende crème. Heb je geregeld last van rode vlekken, ga dan voor een product dat kalmeert. In de regel hebben de meeste mannen een normale of gemengde huid. Het aanbod daarvoor is enorm. Dus wat let je?