Zo voorkom je ingegroeide baardharen

Iedereen heeft er wel eens last van. Maar de kans op het ontstaan ervan is zeker te verminderen…

Ingegroeide haren kunnen op twee manieren ontstaan. Bij het scheren kan het voorkomen dat er een schuine punt aan een stoppel ontstaat. Bijvoorbeeld omdat er aan getrokken werd bij het scheren. Die harde, schuine punt kan van binnenuit in het haarzakje prikken en de uitgang blokkeren. De stoppel kan zo niet op de normale manier naar buiten groeien, maar baant zich een eigen weg dwars door het huidoppervlak. En andere oorzaak komt voor bij mannen met sterke krullen: de stoppels groeien wel naar buiten maar groeien vervolgens weer terug in de huid.

Wat de oorzaak ook is: Voorkomen is beter dan genezen.

Advies 1: Zorg voor een scherp mesje

Hoe botter een mesje, hoe meer het mesje gaat trekken aan de huid. Met het gevaar dat er een ingegroeide haar ontstaat. Gebruik daarom altijd scherpe scheermesjes. Bovendien is scheren met een bot mesje een uiterst onaangename sensatie.

Advies 2: Scheer met de haargroeirichting mee

Tegen de haargroeirichting in scheren verhoogt de kans op ingegroeide haren aanzienlijk. Veel mannen gaan daartoe op over omdat ze een zo glad mogelijk resultaat willen. Maar bedenk: ook wanneer je met de haargroeirichting mee scheert, kun je een mooi glad resultaat bereiken. Zeker als je met goed materiaal werkt, hier lees je er alles over.

Advies 3: Ga over op een safety razor

Met regelmaat last van ingegroeide haartjes? Probeer dan eens een safety razor. Daarin zit slechts een verwisselbaar mesje, maar dat is veel scherper dan de mesjes uit een cartridge systeem. Het snijdt de haartjes makkelijker af en het resultaat is gladder. Hier lees je er meer over.

Volgende keer alles over hoe je een eenmaal ingegroeid haartje verzorgd.