Zo voorkom je een jeukende hoofdhuid

Klein leed is óók leed: een jeukende scalp is gekmakend; voor jezelf maar door het vele krabben ook voor je omgeving.

Heb je ooit de ingrediëntenlijst op je shampoofles bekeken? Het bevat een heel arsenaal aan ingrediënten, waarvan er een groot deel eigenlijk niet echt nodig zijn. En hoe meer bestanddelen een product heeft, hoe groter de kans dat er complicaties ontstaan. Denk aan jeuk, een droge huid, uitslag of eczeem. En als het om shampoo gaat kan het ook invloed hebben op de volheid van je bos.

Ingrediënten die vaak – al dan niet terecht – als boosdoeners worden beschouwd zijn siliconen, parabenen, kleurstoffen, geurstoffen en sulfaten. Vooral deze laatsten – ze laten een product schuimen – zijn in de verdomhoek terechtgekomen. Ze zouden de natuurlijke oliën van je huid spoelen, zo je (hoofd-)huid droog en geïrriteerd maken en op den duur jeuk veroorzaken.

Nu zal het gebruik van één product niet heel veel kwaad kunnen, maar de gemiddelde man gebruikt aanzienlijk meer producten dan een. In de gemiddelde toilettas vind je toch al snel facewash, douchegel, shampoo, conditioner, scheerschuim, gezichtscrème, deodorant en eau de toilette… En zestig procent van wat we op de huid aanbrengen, wordt ook door het lichaam opgenomen.

Puur en puur plus

Het Nederlandse Puurest heeft twee shampoos ontwikkeld die elk maar zeven of acht ingrediënten bevatten, maar toch doen waarvoor ze bedoeld zijn: het haar adequaat reinigen en verzorgen.

De Puurest shampoo (€8, 250 ml) bevat zeven natuurlijke ingrediënten en heeft geen toegevoegde geur. Er is ook een shampoo (€9) waar eucalyptusbladolie aan is toegevoegd en die heeft daarom acht bestanddelen. Verder zijn er twee body washes – ook een (€8) waarbij de teller blijft steken op zeven, en een met toegevoegde eucalyptusolie (€9).