Vrouwen gaan evengoed vreemd

Nieuw onderzoek wijst uit dat vrouwen en mannen niet veel verschillen als het op vreemdgaan aankomt. Vrouwen doen het wel om een andere reden: uit verveling.

dainis-graveris-LtH-Dt1Iqk8-unsplash

Als het op vreemdgaan aankomt, staan mannen er slecht op. Slechter dan vrouwen in ieder geval.

Het idee bestaat dat binnen een relatie de man eerder dan de vrouw geneigd is om de partner te bedriegen. Er is nu echter nieuw onderzoek die iets anders uitwijst.

Volgens de heersende gedachte zoeken mannen naar een verzetje buitenshuis omdat de vrouw des huizes niet meer zoveel zin heeft in sex. Volgens wetenschappers is dat een onjuiste voorstelling van zaken. 

Antropoloog Wednesday Martin noemt de uitkomst van deze onderzoeken “the great correction

Het zijn juist de vrouwen die moeite hebben met monogamie. De oorzaak daarvan: verveling in de slaapkamer. Vrouwen zouden, meer dan mannen, behoefte hebben aan variatie in het liefdesspel. En die wordt soms gezocht buiten de echtelijke sponde.

Een aantal Amerikaanse onderzoeken komt met deze nieuwe onthullingen. Antropoloog Wednesday Martin noemt de uitkomst van deze onderzoeken “the great correction”.

Wednesday Martin is auteur van meerdere boeken, waaronder

Volgens Martin is het beeld dat bestaat over het vrouwelijke libido volledig verkeerd. Dat libido is niet slapjes, maar juist alive and kicking.

Wednesday Martin: “De onderzoeken corrigeren de verkeerde notie dat vrouwen een lager libido hebben, dat ze van nature monogamer zijn en dat het voor vrouwen makkelijker is om hun hele leven trouw te blijven aan één partner. Het is niet dat vrouwen minder van seks houden dan mannen, ze raken alleen snel verveeld door sexual sameness.”

Bij mannen wordt vaak een hoger niveau van spontaan verlangen naar sex geconstateerd. Vrouwen daarentegen hebben juist een hoger responsief verlangen.

Spontaan verlangen is hetzelfde als ineens trek krijgen in eten. Responsief verlangen is een voorstel willen krijgen om sex te hebben.

Het is ook een mythe dat vrouwen vreemdgaan om emotionele redenen en mannen vanwege seksuele redenen. De Universiteit van Missouri State deed onderzoek onder vrouwen die de site van Ashley Madison bezochten, de ook in Nederland actieve datingsite voor mensen met een relatie. Onderzoeker Alicia M. Walker schreef erover in Psychology Today.

Wednesday Martin over dit onderzoek: “Deze vrouwen bezochten deze site omdat ze een nieuwe sexervaring zochten. Ze gaven aan in een sex- of orgasme-loze relatie te zitten en op zoek te zijn naar iets wat ze thuis niet kregen. Maar verder waren ze gelukkig getrouwd of in een goede relatie.”

De affaires die de vrouwen via de datingsite organiseerden, waren een manier om wel sex te hebben, zodat ze toch in hun relatie konden blijven. Martin: “Dus dat torpedeert het idee dat vrouwen vreemdgaan omdat ze ongelukkig zijn in hun huwelijk.”

Onderzoek door de Universiteit van Nevada concludeerde dat vrouwen sneller dan mannen seksueel verveeld raken in een relatie. 

“Dat torpedeert het idee dat vrouwen vreemdgaan omdat ze ongelukkig zijn in hun huwelijk”

Die conclusie wordt ondersteund door ander onderzoek. Het Canadese Queen’s University monitorde de fysieke reactie en bloeddruk van mannen en vrouwen terwijl ze naar porno keken. Heteroseksuele mannen raakten opgewonden van seks tussen man en vrouw, en tussen twee vrouwen. Maar heteroseksuele vrouwen genoten van een veel gevarieerder menu.

Wednesday Martin: “Traditioneel bestaat het beeld van mannen die overal opgewonden van raken. Maar de waarheid is dat het vrouwelijk lichaam veel meer reageert op seksuele stimulans.”

Fotografie Dainis Graveris @SexualAlpha