Deze vrouwengeuren ruiken goed bij jou…

Een béétje man is niet bang voor een parfum met het etiket ‘for her’.

Tot de jaren twintig van de vorige eeuw was er geen verschil tussen mannen- en vrouwengeuren. Iedere geur was in principe uniseks. Als je ‘m lekker vond schafte je hem aan, niet omdat er ‘pour homme’ of ‘for men’ op het etiket stond. Pas rond 1950 kwamen er handige marketingmensen op het idee vrouwen- en mannengeuren als afzonderlijke genres te gaan beschouwen.

Onzin eigenlijk: wat belangrijk is is jouw persoonlijke smaak. Dus kijk eens wat verder in de parfumerie dan de schappen met mannengeuren.

Op weg helpen je Luca Turin en Tania Sanchez. Deze iconen in de parfumwereld zijn de auteurs van het standaardwerk Perfumes- the A – Z guide. Daarin hebben ze een lijst opgenomen van de beste vrouwengeuren voor mannen.

Dit zijn de vijf uitschieters:

Arpège

Al in 1927 kwam de bloemige geur Arpège van Lanvin op de markt. Arpège is gecreëerd door Paul Vacher en Andre Fraysse. Je ruikt heel wat bloemen waaronder jasmijn en iris, maar ook veel stevigs zoals sandelhout, amber, vetiver, muskus en patchoeli.

Door het succes bij mannen kwam er in 2005 ook een Arpège pour homme op de markt met daarin eveneens veel amber en hout. Het werd geen doorslaand succes en wordt inmiddels niet meer gemaakt.   

Bandit

Bandit van Robert Piguet is een bloemige geur die stamt uit 1944. De parfumeur achter dit parfum is Germaine Cellier. Je ruikt onder meer gomhars, bergamot, tuberoos en in de kern volop heftigs als leer, vetiver, patchouli, amber en kokosnoot. Nogal een mix dus. De ingrediëntenlijst is in de loop der jaren talloze keren aangepast, en de geur is daardoor wat minder heftig geworden.

Piguet heeft heel wat meer spannende geuren uitgebracht die beslist genderfree zijn. In 2020 kwam Bandit Suprème op de markt, het proberen waard.  

Tommy Girl

Tommy Girl van Tommy Hilfiger is een bloemige vrouwengeur met veel fruitnoten. Je ruikt onder meer mandarijn, citroen en grapefruit, maar ook cederhout, sandelhout en leer. Kortom een frisse citrusgeur die het prima op kantoor zal doen. Tommy Girl werd uitgebracht in 1996. Inmiddels heeft Tommy Hilfiger een heel arsenaal aan geuren op de markt gezet.

Jicky

Jicky van Guerlain is een ambergeur die in 1889 (!) werd uitgebracht. De parfumeur achter dit parfum is Aimé Guerlain. Erin verwerkt zijn noten als rozemarijn, lavendel, vanille, leer en specerijen. Omdat je vooral de lavendel nogal nadrukkelijk ruikt, lijkt Jicky nog het meest op een weelderige, tikje frivole mannengeur.

Calèche

Calèche van Hermès is een bloemige geur voor dames. Het parfum werd gelanceerd in 1961. De ‘neus’ achter dit parfum is Guy Robert. Je ruikt onder meer bergamot, oranjebloesem, citroen, jasmijn maar ook eikenmos, sandelhout, vetiver, ceder, muskus en amber. En deze laatste zes ingrediënten geven ‘m een masculiene basis waardoor hij veel mannen zal aanspreken.

Volgende keer: de mannengeuren waar vrouwen dol op zijn…