Nog altijd de beste vuurwerkshow

Sinds 1976 nog altijd de beste…

Sydney is de eerste wereldstad waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. Nieuw-Zeeland is als eerste land aan de beurt (om 11:15 uur Nederlandse tijd), daarna volgt Australië (om 14:00 uur Nederlandse tijd), met Sydney als centraal punt.

In de grootste stad van Australië wordt de overgang sinds 1976 gevierd met een vuurwerkshow. Inmiddels komen er zo’n anderhalf miljoen bezoekers erop af, wat het tot de grootste nieuwjaarsvering ter wereld maakt.

Voor de zichtplekken moet in Sydney wel een kaartje worden gekocht. Die worden met het jaar duurder; voor een plekje in de Royal Botanic Gardens, waar je normaal gesproken gratis naar binnen mag, moest dit jaar 595 Australische dollar worden betaald, omgerekend zo’n 375 euro.

Elders kostte het een paar tientjes om een plekje te bemachtigen, al waren er ook genoeg plaatsen waar je gratis zicht hebt.

Naar Sydney voor de vuurwerkshow? De beste – betaalde – plekken vind je hier.

Het programma begon dit jaar al om 19:30 met een rookceremonie door een ‘Tribal Warrior’, een ritueel waarbij de omgeving wordt schoon gemaakt voor het nieuwe jaar.

Vervolgens was er een vuurwerkshow om 21:00 voor het hele gezin, gevolgd door de grote show om middernacht vanaf de Sydney Harbour Bridge. 

Zo’n acht ton vuurwerk werd dit jaar de lucht ingeschoten. De kosten zijn niet mals; de stad trekt hier elk jaar miljoenen voor uit. Maar, zoals men dan zegt, dan heb je ook wat. Kijk zelf maar: