Waarom dit etiket niet oranje is, maar geel

De herkenbare kleur van misschien wel ’s werelds bekendste champagne, werd door een legendarische weduwe gevonden in een eierdooier.

veuve clicquot champagne marc-antoine-dube--udSEMrXW6s-unsplash

Veuve Clicquot is een van ’s werelds bekendste champagnehuizen, verantwoordelijk voor de productie van zo’n vijftien miljoen flessen per jaar. Het is onderdeel van LVMH, het grootste luxe conglomeraat ter wereld.

Het huis werd in 1772 opgericht door Philippe Clicquot-Murion. De drijvende kracht achter het huis werd echter zijn schoondochter, Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin.

Nicole was een burgemeestersdochter die in 1798 trouwde met François Clicquot, zoon van Philippe Clicquot. Al in 1804 overleed François, en werd Nicole weduwe.

De weduwe Cliquot nam vervolgens het heft in handen. Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin bedacht de pupitres, de schuine houten rekken waarin de flessen steeds schuiner worden gelegd, tot uiteindelijk het gistbezinksel in de hals van de fles is gezakt – het proces dat remuage wordt genoemd. De champagne wordt hierdoor helder in plaats van troebel.

De weduwe Clicquot bedacht tevens de rosé champagne, simpelweg door vlierbessen toe te voegen aan de normale champagne.

De grande dame de champagne werd ook de naamgeefster van het huis (veuve is het Franse woord voor weduwe).

Op een fles van Veuve Clicquot tref je geen jaartal. De wijn is namelijk samengesteld uit verschillende oogstjaren (wat de Fransen BSA noemen, Brut sans année).

Ze is ook verantwoordelijk voor de kleur van het merk. In Engeland, waar Veuve Clicquot al jaren de populairste champagne is, wordt het The Yellow Label genoemd.

champagne vicky-hincks-IWKf4WOdKB0-unsplash

De herkenbare kleur, vaak misverstaan voor oranje, werd gekozen door de weduwe Clicquot. Blijkbaar vroeg zij ooit het etiket voor haar flessen te ontwerpen in de kleur van een specifiek soort eierdooier. Soms wordt de kleur goudgeel genoemd, maar eierdooiergeel vat het misschien nog beter samen.

Nicole Clicquot overleed in 1866. Ze werd 85 jaar.