Waarom jij gestopt bent met roken (of dat gaat doen)

Er is onderzocht waarom mensen besluiten om de sigaret af te zweren. Dit zijn de vijf meest voorkomende redenen…

Er is onderzoek gedaan naar de gronden waarom mensen stoppen, of willen stoppen, met roken. XXL Nutrition ondervroeg 1137 respondenten, van wie 24,3% op dit moment nog rookt, de andere ondervraagden roken nu niet meer maar hebben dat wel gedaan. Van de deelnemers was bijna 70% man en iets meer dan 30% vrouw. Dit zijn de redenen:

Gezondheid

72,4% van zowel de ondervraagde ex-rokers als rokers die overwegen te stoppen geeft de gezondheid aan als reden om de sigaret links te laten liggen. Het is de belangrijkste reden om de sigaret af te zweren. En met reden: meer informatie over de nefaste invloed van roken op je gezondheid lees je hier.

Conditie

Opvallend genoeg onderschatten rokers het effect op hun sportprestaties. De groep die nog rookt (276 mensen) denkt in ruim een kwart (25,7%) van de gevallen dat sigaretten geen invloed hebben op hun prestaties. Daar denken de stoppers echter anders over: maar liefst 91,9% van deze groep zegt ook daadwerkelijk verbetering in de conditie te hebben gemerkt, variërend van ‘een beetje’ (19,4%), tot ‘veel’ (36,9%) en zelfs ‘heel veel’ (35,6%). Bijna alle respondenten sporten regelmatig – slechts 1,8% zegt nooit een work-out te doen – en het gros (67,2%) gaat 3 tot 5 keer per week sporten.

Verslaving

Vlak daarna volgt het ‘niet meer afhankelijk willen zijn van een sigaret’. Bijna de helft (49,1%) noemt dit als reden.  

Uiterlijk

Ook esthetische redenen worden vaak genoemd, oftewel de impact van roken op onder meer gebit, adem, geur, en huid. 39,8% van de ex-rokers en rokers die willen stoppen geeft aan uiterlijk een belangrijk argument te vinden. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat roken je niet bepaald knapper maakt: Je tanden vergelen, de doorbloeding van de huid wordt minder waardoor er meer en sneller rimpels en vouwen ontstaan. Ook krijgt je er een vale kleur van – het beruchte rokersgezicht. Bovendien vallen tanden sneller uit en zullen implantaten minder goed hechten. De reden waarom veel tandartsen ze bij rokers niet eens willen plaatsen. Ook dit is een ongewenste bijwerking van roken…

Prijs

Hoewel een pakje sigaretten steeds duurder wordt, een pakje Marlboro van twintig stuks kost meer dan elf euro, en dit één van de meest gebruikte ontmoedigingsstrategieën van overheids- en gezondheidsorganisaties is; staan ‘financiële redenen’ met 38,2% zeker niet bovenaan bij de redenen om te stoppen met roken.

Over de onderzoeker: XXL Nutrition is marktleider op het gebied van sportvoeding en -supplementen. Hier tref je de uitgebreide onderzoeksgegevens.