Waarom val je ’s avonds op de bank in slaap?

Maar lig je later in je bed weer urenlang naar het plafond te staren?

Je kent het vast: je sukkelt op de bank moeiteloos in slaap. Ga je later naar je bed, dan wil het niet lukken om in slaap te komen.

In slaap vallen is een natuurlijk proces, Je kunt het niet echt afdwingen, je moet je aan Morpheus overgeven. Als je in bed gaat liggen met het idee ‘ik moet nu slapen’, dan wordt het niks. Onderzoek toont namelijk aan dat dit idee voor spanning en stress zorgt. En daardoor voor een verhoogde spierspanning en een hogere hartslag. Kortom je gaat weer ‘aan’. In slaap vallen wordt een taak, en dat staat haaks op de willoze overgave.

Bankgeheim

Het tegenovergestelde geldt wanneer je ’s avonds op de bank zit. Er is geen druk om te slapen en juist daarom val je in luim.

Van ’s avonds op de bank in slaap dommelen moet je zeker geen gewoonte maken. De mens bouwt in de loop van de dag slaapdruk op, van het ontwaken tot we weer gaan slapen. Deze slaapdruk zorgt ervoor dat je in slaap valt en doorslaapt. Door op de bank of in je luie stoel in slaap te sukkelen wordt de slaapdruk te laag om in slaap te vallen.

Factoren die je kans op wegdommelen verkleinen zijn het eten van een kleine maaltijd in plaats van een groot copieus maal en – bummer – het vermijden van alcohol.

Ter geruststelling: Iedereen slaapt wel eens een nacht slecht. Helemaal niks mis mee, zelfs als het een aantal nachten achter elkaar gebeurt. Uiteindelijk komt de slaap heus weer terug. Meer tips om goed te slapen vind je hier en hier.