Krengen van kringen & twee walletjes

De huid rondom je ogen krijgt nogal wat te verduren. Wallen en kringen liggen daardoor op de loer.

Wallen en donkere kringen worden nogal eens door elkaar gehaald, maar verschillen wezenlijk. Wallen zijn vocht- of vetkussentjes onder je ogen, terwijl donkere kringen meer lijken op halve maantjes onder je ogen.

Krengen van kringen

Er zijn twee soorten donkere kringen: vasculaire en pigment.

Vasculaire kringen hebben een blauwige of soms paarsachtige kleur. Het voornaamste verschil tussen vasculaire kringen en pigmentkringen is dat de eerste sneller zichtbaar zijn op een lichte huid. Pigmentkringen komen dan weer vaker voor bij een donkerdere huid.

Etnische en erfelijke factoren spelen een rol waar we geen invloed op hebben. Maar bij vasculaire kringen speelt ook vermoeidheid een belangrijke rol. ’s Morgens is er daarnaast ook vaak sprake van verwijding van de bloedvaten en oedeemvorming, ofwel wallen.

Pigmentkringen hebben eerder een beige, bruine of donkerbruine kleur – afhankelijk van de huidskleur. Soms is er ook sprake van een combinatie van de twee, dus een kring die zowel paarsig als beige of bruin oogt.

Twee walletjes

Wallen zijn zwellingen in het huidweefsel rondom de oogkassen. Onder het oog bevindt zich een vetmassa die met vezelwandjes op de plek wordt gehouden.  In de loop der jaren verslappen die wandjes en verzakt het vet: hallo wal!

Ook een ophoping van vocht rondom de ogen kan de oorzaak zijn. Dit kan komen door een verscheidenheid aan factoren zoals overconsumptie van zout, waardoor je lichaam en huid vocht gaan vasthouden. Maar ook vermoeidheid, genen, veroudering en manier van leven spelen een belangrijke rol. Slaap je slecht? Hier vind je tips om je nachtrust te verbeteren.

Voor wallen bestaat er ook een medische term: periorbitaal oedeem.

Verder hebben de ogen het simpelweg zwaar te verduren. Een ooglid beweegt voortdurend – we knipperen 10.000 keer per dag. Ook wrijven we vaak in onze ogen. Hierdoor wordt de huid bij je oogzones snel dunner, rekbaarder en slapper dan op andere plekken. Door al deze factoren verschijnen ook expressie-, droogte- of vermoeidheidsrimpels. Ook de textuur en de kleur van de huid verandert met de tijd, waardoor wallen en donkere kringen ineens zichtbaar kunnen worden.

Maar ModMod helpt je aan een klare blik. Binnenkort:

5 tips om van wal en kring af te komen