Ho, ho, ho, wanneer begint jouw kerst?

In de meest winkelstraten is het nu, oktober, al volop kerst. Wat vinden we daar eigenlijk van? En wanneer gaan we thuis in de weer met bal & piek?

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Dat in augustus in de supermarkt de pepernoten en chocolade Sinterklazen al uitgestald liggen, daar zijn we inmiddels aan gewend. Maar dat het kerstoffensief van de detailhandel ook steeds vroeger lijkt te beginnen – hoe staan we daar tegenover?  Met andere woorden: wanneer is de tijd rijp voor Driving Home For Christmas?

Er is daadwerkelijk onderzoek naar verricht (zie onderaan). En wat blijkt: iets meer dan de helft van de achthonderd respondenten, 58 procent, vindt dat winkels hun kerstversiering te vroeg uitstallen. Op de vraag wat dan wél goede moment is voor het Kerstoffensief, dan wordt de week tussen 5 en 11 november het vaakst genoemd. Als tweede wordt de periode tussen 26 november en 2 december aangegeven. Op de derde plek staat de week tussen 12 en 18 november.

Wanneer beginnen we in huis?

Thuis halen we de kerstballen een stuk later van zolder. De meerderheid van de respondenten hangt de kerstversiering tussen 3 en 9 december op. Gevolgd door de week tussen 10 en 16 december. Sinterklaas blijkt dus een ijkpunt: Eerst Sint weer op de boot, dan pas een boom. Een derde trekt zich daar niets van aan en pakt al vanaf 26 november uit met bal en piek.

Echt of nep?

Ruim 75 procent van de mannelijke respondenten zegt het huis te versieren. Van de ondervraagde vrouwen geeft 82 procent aan het huis in kerstsfeer te brengen. Hierbij kiest de ruime meerderheid, 56 procent, van alle respondenten voor een kunstboom, 34 procent gaat voor een echt exemplaar. Zo’n 10 procent geeft de voorkeur aan een alternatief.

Versieren

Hoe eerder winkels hun kerstwaar uitstallen, hoe langer we verleid worden tot het aanschaffen van nieuwe ornamenten en andere kerst gerelateerde prulla…euh versieringen. Gemiddeld geven we €26 tot €50 uit aan kerstversieringen. Per jaar! Geen wonder dat die zolder uitpuilt.

Inpakken en wegwezen

Wanneer zijn we uitgekeken op kerstballen en engelenhaar?  Het populairste moment om alles weer in de dozen te pakken is net na Oud- en Nieuw, de periode tussen 2 en 8 januari. Dit is de week rond Driekoningen, welke op 6 januari valt. Op de tweede en derde plek staan de weken van 9 tot 15 en van 16 tot 22 januari. Opvallend is de nummer 4 in de lijst: een aanzienlijk deel van de respondenten bergt de kerstspullen pas 30 januari of later op. Vijf weken uitbuiken? Respect!  

Wie, wat, waar

Voor dit onderzoek door time2play zijn in oktober 2022 800 Nederlanders uit alle provincies gevraagd naar hun ideale moment voor het uitstallen van kerstversiering. 51 procent van de respondenten is vrouw, 47 procent man en 2 procent anders. De gemiddelde leeftijd is 28,9 jaar. Je vindt het onderzoek hier.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg