Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je cola light drinkt?

Niet zo heel erg veel, eigenlijk. Toch hangt er een negatieve zweem rond light frisdrank. Zo zou je er volgens sommigen kanker van kunnen krijgen of kan het, net als suiker, een insuline-piek veroorzaken.

De zin en onzin van light drankjes

Al die horrorverhalen worden niet onderschreven door de wetenschap. Zo is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen (waaronder aspartaam) kanker kunnen veroorzaken. Aspartaam is één van de meest onderzochte stoffen ooit. Je moet de hoeveel aspartaam uit 2.000 blikjes light cola in een keer binnenkrijgen om nadelen op de gezondheid te ervaren. Tenzij je allergisch bent, dan ligt die waarde uiteraard lager.

Rijk der fabelen

Ook het idee dat je brein ‘in de maling genomen wordt’ door light frisdrank te drinken en daardoor alsnog een insuline-piek veroorzaakt, kan naar het rijk der fabelen verplaats worden. Er zitten geen calorieën of suiker in light frisdrank, dus het ervaren van een insuline-piek is biologisch gezien onmogelijk. Ook is het onmogelijk om aan te komen van light frisdrank. Je komt pas aan wanneer je calorieën binnenkrijgt.

Het gerucht dat light frisdranken een negatieve invloed hebben op de darmflora is eveneens een onwaarheid, blijkt uit dit onderzoek. Wel klopt het dat je zilver kunt schoonmaken met light drankjes. Dit zegt helemaal niks over de gezondheidsrisico’s van light frisdrank, omdat zilver en het menselijke lichaam geen enkele biologische overeenkomsten hebben.

De zin en onzin van light drankjes

Voordelen van light frisdrank

Light frisdrank heeft geen enkele toegevoegde waarde in een gevarieerd en gezond dieet, maar het kan wel een hulpmiddel zijn om frisdrank mét suiker te laten staan. Anderzijds hou je de gewoonte om frisdrank te drinken daarmee wel in stand, zoals 0.0% bier de gewoonte van alcohol drinken in leven houdt.

Is light drank gevaarlijk? Nee. Heeft het gezondheidsvoordelen? Ook niet. Goed voor de mind? Als je het slim aanpakt, wel. Als je zo nu en dan zin hebt om een cola light weg te tikken, moet je dat vooral doen. In een gezond dieet vind je ook voedingsmiddelen die geen toegevoegde gezondheidsvoordelen kennen, maar wel het brein ontspannen houden. Geldt hetzelfde ook voor energiedrank? Dat lees je hier.