Zon & zo: dit moet je weten over zonbescherming

En eindelijk is–ie daar: de zon. Meteen al met een behoorlijke kracht. Daarom een korte update over bescherming tegen de zon.

Nu de lentezon zich laat zien, is het belangrijk om jezelf adequaat te beschermen tegen de negatieve effecten die zonnestralen kunnen hebben.   

Dit moet je weten om nu een kleur als een kreeft en straks een oude kop en de bijpassende pigmentvlekken te voorkomen…

Waartegen moet je je beschermen?

Een pakketje dat bestaat uit UVA- en UVB-stralen. Deze eerste veroorzaken vroegtijdige veroudering van de huid. UVB-straling is verantwoordelijk voor verbanding van je huid en het bruinen ervan.

Lange UVA-stralen zijn een subgroep van UVA-stralen. Deze dringen diep in de huid door en kunnen pigmentvlekken, een zonneallergie en vroegtijdige veroudering tot gevolg hebben, omdat ze de elasticiteit van de huid aantasten. Samen zijn UVA- en UVB-stralen de hoofdverdachten van veel soorten huidkanker.

Wat doet een zonnebrandcrème?

Je wordt geacht je te beschermen tegen de negatieve invloed van zon. Een zonnebrandcrème met SPF (Sun Protection Factor) 15 beschermt je huid tegen 93% straling. SPF 30 houdt zo’n 97% tegen, factor 50 net iets meer: 98%. En SPF 100 houdt 99% tegen. De verschillen zijn dus nogal klein en geen enkele factor beschermt je volledig tegen de zon.

Bescherm jezelf en je familie door te kiezen voor breedspectrum zonnebrandcrèmes. Deze beschermen tegen UVA, UVB en lange UVA-straling. Geheel in de lijn van de Europese richtlijnen die voorschrijven dat de bescherming tegen UVA minimaal een derde moet bedragen van de UVB-beschermingsfactor. Zonnebrandproducten die hieraan voldoen hebben een cirkel met UVA erin op de verpakking.

Welke filters zijn er zoal?

Er zijn twee basisvarianten: chemische filters en minerale filters. De eerste soort absorbeert UV straling, maar breekt ook langzaam af in de zon. Vandaar dat je elke twee uur opnieuw dient te smeren. Minerale of fysische filters leggen een laagje over je huid waardoor UV-licht wordt weerkaatst. Het vormt dus een soort barrière dat de zonnestralen fysiek blokkeert en afbuigt, vandaar dat ze ook wel sunblock worden genoemd. Veel breedspectrum zonnebrandcrèmes bevatten beide soorten ingrediënten.

Welke filtersoort je ook verkiest: het is zaak om een zonnebrandproduct dik aan te brengen om maximale bescherming te verkrijgen.

Wat doen de meeste Nederlanders fout?

De zon schijnt niet alleen op het strand, maar ook als je op weg naar je werk bent, als je op een terrasje zit of het gras maait. Zorg daarom dat je in het voorjaar en de zomer altijd beschermd bent met minimaal SPF 30. Bijvoorbeeld door ’s ochtends een verzorgende crème te gebruiken waar een SPF aan is toegevoegd.