Meer of minder calorieën? Wat is een calorie nou eigenlijk?

Je wordt er mee doodgegooid, maar wat betekent een calorie nou echt? En hoe kan het je helpen om te weten wat een calorie precies is?

Wat is een calorie

Een calorie is geen voedingswaarde, maar een meetwaarde voor een specifieke hoeveelheid energie in voeding. Een calorie staat gelijk aan de hoeveelheid energie waarmee het mogelijk is om 1 liter water met 1 graad op te warmen.

Op zich heb je in de praktijk niet heel veel aan die informatie. Waar je wel iets aan hebt, is weten hoeveel energie je op een dag gemiddeld verbruikt en hoeveel je binnenkrijgt. Verbrand je meer dan je binnenkrijgt? Dan val je af. Verbrand je minder dan binnenkrijgt? Dan kom je aan.

Om te achterhalen hoeveel calorieën je per dag eet, vind je achterop alle voedingsproducten het aantal calorieën per 100 gram. Door je voeding in grammen te meten en te vermenigvuldigen met het aantal calorieën per 100 gram, kun je een aardige inschatting maken. Als je het specifieker wil aanpakken, kun je starten met het tellen van calorieën.

Hoeveel verbrand je per dag?

Het achterhalen van het aantal calorieën dat je per dag verbrandt, is een stuk lastiger. Sporthorloges geven een inschatting, maar de foutmarges zijn enorm. Het verbrandingsproces is te complex en individueel om door een horloge te laten meten. Zo verbranden zware of gespierde mensen meer calorieën en verbranden ouderen juist minder. Ook kost het verbranden van vezelrijke voeding meer energie (dus calorieën), dan bijvoorbeeld chips. Van 100 calorieën chips blijven netto dus meer calorieën over dan van 100 calorieën havermout.

De energie in voeding wordt tijdens het verteringsproces opgeslagen in andere moleculen, die deze energie inzetten wanneer het lichaam het nodig heeft. Dat gebeurt in grote lijn door 3 processen: 10 procent van de energie in voeding wordt gebruikt voor het verteringsproces zelf, 20 procent wordt gebruikt voor lichamelijke beweging en 70 procent wordt ingezet om het lichaam te laten functioneren.

Die 70 procent wordt je Basal Metabolic Rate genoemd en staat dus gelijk aan het aantal calorieën dat je per dag verbrandt wanneer je niet beweegt of eet. Wanneer je dit getal weet, voeg je daar het aantal calorieën dat jij door beweging verbrandt aan toe en vul je het aan met 10 procent calorieën die nodig zijn voor het verteringsproces. Gemiddeld komt dit voor mannen neer op 2.500 calorieën per dag.

Wanneer je serieus aan de slag wil met afvallen (of aankomen), is het aan te raden om een personal trainer met voedingskunde, een diëtist of andere professional in te schakelen. Wil je zelf gaan rekenen? Een calorie calculator kan je aardig op weg helpen!