Het nut van de watch winder

To wind or not to wind. Het is één van die blijvende discussiepunten onder kenners.

De één zweert erbij, de ander vindt het bij de meeste horloges overbodig. Hoe dan ook blijft het een accessoire die onmisbaar is voor de meeste horloge aficionado’s.

Watch winders, die een automaat lopende houdt door het roteren van het horloge, werden ooit alleen gebruikt door manufacturen en horloge workshops. Tegenwoordig hebben de ooit zo logge machines een stijlvolle make-over gekregen en zijn ze in trek bij verzamelaars en fans van mechanische horloges.

Tegenwoordig gaat het ook gemakkelijk verder dan enkel een watch winder voor één of meerdere modellen. Extravagante uitvoeringen te over waar watch winders zijn verwerkt in een sigaren-humidor, kluizen, bars en zelfs high-end geluidssystemen. Wel of niet uitgerust met een biometrische beveiling.

Je onderhoudt je horloge ermee, zeker de meer gecompliceerde stukken en daarbij is het ook een andere manier om ze te showen. Net zoals een mooie collectie wijn. Goed belicht en draaiend in een overdaad van leer, hout of koolfstofvezel.

Slaapfunctie

De gadget is vooral handig bij gecompliceerde horloges, maar een winder kan überhaupt beschermen tegen onregelmatig gebruik. Ze bestaan dus in alle soorten en maten. Van ‘simpele’ modellen met een motor en een bepaalde hoeveelheid rotaties tot meer maatwerk waar je dit zelf kunt instellen en kisten waar elk horloge zijn eigen motor heeft. 

Ook zijn de meer high-end modellen in te stellen met een zogenaamde slaapfunctie, die het dagelijkse ritme van het dragen van een horloge simuleert. Scheelt ook direct weer energie. Zeker handig als je een losse watch winder in een kluis bewaard. 

We beperken ons even tot twee merken, Swiss Kubik en Scatola del Tempo. Swiss Kubik is een moderne en minimalistische oplossing om je horloge lopende te houden door het draaiende mechanisme. Swiss Kubik is één van de beter technisch onderlegde watch winders. Ze zijn, naast ontworpen en met de hand gemaakt in Zwitserland, ook volledig te customisen. Standaard draaien ze 1.900 keer per dag, dus 950 keer in elke richting. Dat is goed genoeg voor de meeste horloges, maar ben je nogal obsessief ingesteld dan kan je de frequentie via een USB-connectie op maat instellen voor precies jouw model. Ook zijn ze door hun vierkante vorm heel gemakkelijk te combineren en tot een set te maken.

Hofleverancier

Bij Swiss Kubik begint het bij de Startbox voor €450 en de Masterbox voor €725. Die laatste valt vooral doordat je de basismodule kunt aankleden hoe je wilt. Zoals een afwerking met onder meer aluminium, leer en koolstofvezel en de mogelijkheid om meerdere Masterboxen aan elkaar te koppelen. 

Dan heb je Scatola del Tempo, de uitvinder van de ‘particuliere’ watch winder. Scatola begon in 1989 toen Sandro Colarieti de dozen waarin hij zijn horloges bewaarde, een upgrade wilde geven. Hij besloot een kleine serie watch winders te maken voor hemzelf en zijn vrienden. Met succes, want in 1990 besloot hij zijn uitvinding te presenteren aan het merk waarvan hij al een aantal modellen bezat, Patek Philippe. Na een jaar testen besloot Patek Philippe 500 stuks te bestellen en werd Scatola een begrip onder verzamelaars. Inmiddels zijn de modellen nagenoeg eindeloos en lopen uiteen van enkele winders, tot complete kasten en made-to-measure oplossingen.

Bij Scatola start de Rotor One bij €530, opgevolgd door onder meer de 7RT Bicolor met drie winders en opbergvakken voor vier andere horloges (€2.850). Dan volgen complete opbergkoffers uitgerust met winders die gemakkelijk in de duizenden euro’s kunnen lopen. Weliswaar afgewerkt met de meest luxueuze materialen, dat spreekt. 

De markt is in theorie groot. Er is onderzoek gedaan en van elke 100 kopers van een mechanisch horloge boven de €3.000 zijn er maar maximaal 30 op de hoogte van het bestaan van watch winders.