Watches & Wonders – Complicaties, Titanium en een streberige duiker

Nog vijf laatste horologische hoogtepunten die indruk op ons maakten in Genève. Sommigen enigszins bereikbaar, anderen die waarschijnlijk voor altijd op de bucketlist blijven staan.

Vandaag eindigt Watches & Wonders 2022. Kort door de bocht dé week van het jaar als het om horloges gaat. De grootste en meest onderscheidende merken kwamen samen op de horlogebeurs in Genève en ModMod selecteerde de afgelopen dagen een aantal favorieten. We geven je nog één laatste update, waar vooral de meest gecompliceerde Grand Seiko ooit indruk maakte.

Grand Seiko

Grand Seiko is één van de winnaars van Watches & Wonders 2022. Niet alleen door het meest gecompliceerde mechanische horloge dat het merk ooit heeft geproduceerd, maar ook een interessante uitbreiding van hun sportieve horloges.

We houden het bij de Kodo Constant-Force Tourbillon, een technisch wonder dat Grand Seiko in een nieuwe klasse plaatst. Gebaseerd op een concept van het merk uit 2020, combineert het 9ST1-uurwerk van het horloge voor het eerst in de geschiedenis een tourbillon en een constant-force mechanisme op een enkele as. Dit zorgt voor één van de meest spectaculaire uurwerken die we de afgelopen week zagen.

https://www.youtube.com/watch?v=i5m2Dh6ayfo

Het resultaat is een stabiele nauwkeurigheid (+5 tot -3 seconden per dag) en meer dan 50 uur gangreserve, samen met een aangename ’tik’. Net even anders dan de meeste mechanische horloges die we tegen ons oor hielden. Het is die consistente deun dat Grand Seiko inspireerde om het horloge Kodo te noemen, wat Japans is voor hartslag. Het innovatieve uurwerk is omvat door een kast van 43.8mm, gemaakt van een mix van Platinum 950 en Grand Seiko’s Brilliant Hard Titanium. Bijzonder voor een dergelijk horloge: het is zelfs waterbestendig tot 100 meter. De Kodo is wereldwijd beperkt tot slechts 20 stuks en geprijsd op €370.000.

A. Lange & Söhne

Het Duitse merk staat bekend om zijn zeer gecompliceerde en foutloos afgewerkte uurwerken. Het was daarom een schok toen ze in 2019 de sportieve Odysseus in roestvrij staal lanceerden. Normaliter gebruikten ze enkel edelmetalen. De Odysseus Titanium is een verdere ontwikkeling van het luxe sporthorloge, in de vorm van deze titaniumversie die 43 procent lichter is dan zijn stalen broer.

TAG Heuer

Merken die duikhorloges serieus nemen, hebben vaak behoefte aan een horloge met extreme waterbestendigheid. TAG Heuer nam dit nogal serieus met de Aquaracer Professional 1000 Superdiver. De Superdiver is beschikbaar in een zeer aanwezige 45mm van titanium, met een waterbestendigheid van 1.000 meter (100 ATM). Het maakt gebruik van een COSC-gecertificeerd chronometer-uurwerk van Kenissi, hetzelfde bedrijf dat ook uurwerken maakt voor Tudor, Chanel en Breitling.

Jaeger-LeCoultre

De eeuwigdurende kalender is één van die complicaties die een beetje horlogefan op zijn bucketlist heeft staan. Natuurlijk is een minute repeater ook fijn, maar laten we het enigszins haalbaar houden. Al is dit ook maar relatief als je het over horloges hebt die starten bij zo’n €10.000.

Hoe dan ook, Jaeger-LeCoultre presenteerde een eeuwigdurende kalender in hun sportieve Polaris-collectie. Iets dat je niet al te vaak ziet, het zijn toch vaak de dress watches met een dergelijke kalender. De Polaris Perpetual Calendar is er in roestvrij staal of roségoud, beide versies hebben een diameter van 42mm met dezelfde dubbele kroonopstelling. De Polaris wordt aangedreven door het manufactuurkaliber 868. Met daarin ook een maanfase, opgebouwd uit 351 componenten en met een gangreserve van 70 uur. De sportiviteit van de stukken wordt versterkt door een robuuste waterdichtheid van 100 meter.

Oris

In 1938 kwam Oris met zijn eerste pilotenhorloge, gemaakt met een grotere kroon om piloten – met handschoenen aan – te helpen om gemakkelijk de tijd aan te passen. Nu presenteert Oris z’n pilotenhorloge voor de 21ste eeuw.

De Oris Propilot X Calibre 400 debuteert op Watches & Wonders met het eigen Caliber 400-uurwerk, die twee jaar geleden voor het eerst werd onthuld. Het eigen uurwerk is zo opgebouwd dat er minder slijtage optreedt en dat geeft Oris het vertrouwen om 10 jaar garantie te geven. Het hoogwaardige karakter van het uurwerk wordt versterkt door een gangreserve van vijf dagen gecombineerd met anti-magnetische eigenschappen.

Het titanium horloge heeft een perfect draagbare diameter van 39mm, met een hoekige kast en gestroomlijnde armband, ook gemaakt van lichtgewicht titanium. Een ring in turbinestijl (die wordt nagebootst op de caseback) omringt de wijzerplaat. Daarvan zijn drie keuzes in blauw, grijs en een opvallende zalmkleur. In veel opzichten het perfecte moderne pilotenhorloge, de Oris Propilot X Calibre 400 is te koop voor €3.800.