ModMod’s 10 Watches & Wonders favorieten – Deel 1

Alle grote horlogemerken presenteerden deze week hun nieuwste releases in Genève. Dit zijn onze favorieten, in willekeurige volgorde.


Watches & Wonders is de jaarlijkse (reusachtige) horlogeconventie in het Zwitserse Genève. De schaal is enorm en het showmanship is ongeëvenaard. Een week lang zijn merken als Cartier, Rolex, Patek Philippe, Panerai, TAG Heuer en Hublot gehuisvest in de meest overdadige salons.

Van bijna elke horlogemaker zijn er nieuwe horloges die er toe doen. Hier zijn de nieuwste modellen die je niet mag missen. Volgens ons dan.

Parmigiani Tonda PF Minute Rattrapante

Als je een duikhorloge hebt, dan herken je de draaibare lunette om je duik te timen. Maar wat als je besluit om van die functie een meer gecompliceerde uurwerkuitdaging te maken en het mechanisch te doen. Dat is wat Parmigiani heeft gedaan met de nieuwe Tonda. De gouden wijzer kun je met stappen van één of vijf minuten vooruitzetten. Als je klaar bent met het timen van wat je dan ook aan het timen bent, druk je op de gouden knop in de kroon en de wijzer springt terug en verstopt zich onder de minutenwijzer.

Rolex Perpetual 1908

Geen sportieve Rolex, maar juist iets klassieks ving onze blik. De nieuwe Perpetual 1908 is indrukwekkend. De koepelvormige lunette is simpelweg prachtig en de witte wijzerplaat is een toonbeeld van soberheid. Aan de achterkant vind je een transparante achterzijde waardoor je het kaliber 7140 ziet lopen. Uitgevoerd in 18-karaats geelgoud. Überhaupt zagen we geelgoud een voorzichtige comeback maken, buiten het rosé- en witgoud.

Frederique Constant Classic Tourbillon Manufacture

2023 is een belangrijk jaar voor Frederique Constant. Het Zwitserse merk met Nederlandse roots nam dit jaar voor het eerst deel aan Watches and Wonders en viert ook zijn 35ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan onthulde het plechtig een herinterpretatie van een klassieker. Het horloge is gelimiteerd tot 150 stuks, met een roségouden kast van 39mm. Het echte indrukwekkende zien we in het uurwerk: het uurwerk bestaat – zoals de naam al doet vermoeden – uit het in-house Tourbillon-kaliber, de FC-980.

Vacheron Constantin Patrimony Retrograde Day-Date

Vacheron Constantin gebruikte de beurs in Genève om de indrukwekkende Overseas Moon Phase Retrograde te onthullen, maar ook onze favoriet: de Patrimony Retrograde Day-Date. Het Zwitserse huis, opgericht in 1755, houdt hierbij vast aan het Bauhaus-principe ‘less is more’. De platina kast met een diameter van 42.5mm herbergt een zalmkleurige sunray-wijzerplaat. Onder ’twaalf uur’ staat een gefacetteerd en verhoogd Maltezer kruis, het beroemde embleem van het Maison. Vervaardigd in roségoud, heeft het horloge gezandstraalde zijdes aan de ene kant en gepolijste zijdes aan de andere kan. De twee retrograde aanduidingen (dag en datum) worden weergegeven met geblauwde stalen wijzers, terwijl de uren en minuten worden aangegeven door witgouden wijzers. Het horloge heeft absoluut wat 50’s vibes en als knipoog naar modellen uit die tijd zijn de indexen en wijzers gebogen, om subtiel de vorm van de wijzerplaat te volgen.

Chopard L.U.C 1860

In 1997 lanceerde Chopard de L.U.C-lijn. De L.U.C’s omarmen historische ambachten, zoals guilloché, gecombineerd met innovatieve en vaak gecompliceerde uurwerken. Met andere woorden, de L.U.C-collectie is pure haute horlogerie. Toch is het nog steeds één van de best bewaarde geheimen. Hopelijk nu eindelijk wat minder met deze L.U.C 1860. Het nieuwste model herinnert aan het allereerste horloge van de L.U.C-lijn uit de jaren negentig met een kleinere behuizing. Met een geguillocheerde zalmkleurige wijzerplaat en een verfijnd in-house micro-rotor uurwerk, is het alles wat L.U.C zo bijzonder maakt.