ModMod’s 10 Watches & Wonders favorieten – Deel 2

Alle grote horlogemerken presenteerden nieuws tijdens Watches & Wonders in Genève. Dit zijn onze favorieten, deel 2.

Van bijna elke horlogemaker waren er nieuwe horloges te zien in Genève tijdens Watches & Wonders. De jaarlijkse (reusachtige) horlogeconventie in het Zwitserse Genève. De schaal is enorm en het showmanship is ongeëvenaard. Een week lang zijn merken als Cartier, Rolex, Patek Philippe, Panerai, TAG Heuer en Hublot gehuisvest in de meest overdadige salons.

Hier is deel 2 van de nieuwste modellen die je niet mag missen, in willekeurige volgorde.

A. Lange & Söhne Odysseus Chronograph

In de kleine wereld van de haute horlogerie zijn er maar een handvol merken waarvan de kenner of verzamelaar nog echt onder de indruk is. Eén daarvan is zonder twijfel A. Lange & Söhne. In 2019 presenteerden ze iets bijzonders. Hun eerste sporthorloge. Niet alleen voor het eerst een horloge dat regulier in staal verschijnt, maar ook één met een stalen band. Geschikt voor de liefhebber van de betere horologie, maar die niet al te ‘dressy’ voor de dag wil komen of die sportiviteit juist nodig heeft van z’n horloge. De nieuwe Odysseus Chronograph is de allereerste automatische chronograaf van de Duitse horlogemaker. Uitgevoerd in roestvrij staal en gelimiteerd tot 100 stuks, met de gebruikelijke grote datum- en dagweergaven van de Oysseus-lijn. Een coole functie: door de kroon uit te trekken naar de positie voor het instellen van de datum, kun je de dag en datum instellen met behulp van de chronograafdrukknoppen, zonder de chronograaf te beïnvloeden.

Zenith Pilot Big Date Flyback

Deze Zenith Pilot is verkrijgbaar in twee verschillende versies. Het roestvrijstalen model is geïnspireerd op het El Primero Flyback-horloge dat in 1997 werd gelanceerd onder de naam ‘Rainbow Flyback’. De zwarte keramische versie, onze favoriet, heeft een ultramoderne en strakke monochrome look. Met wijzers en witte lichtgevende indexen die perfect contrasteren met de zwarte opaline wijzerplaat. Ze zijn beide uitgerust met het nieuwe hoogfrequente El Primero 3652-uurwerk, dat twee essentiële functies heeft voor vliegeniers: de grote datum en de flyback-functie. Met de flyback-functie kunnen de seconden van de chronograaf worden gereset en opnieuw worden gestart door eenvoudig op een knop te drukken. Dit leidt dus tot een vermindering van handelingen en de mogelijkheid om opeenvolgende tijden te registreren zonder noemenswaardige pauze.

Oris ProPilot X Kermit Edition

Oris breidt zijn moderne ProPilot X-lijn uit met een door Disney goedgekeurde Kermit-editie. Het titanium horloge heeft hetzelfde interne uurwerk en kastontwerp als de ‘gewone’ ProPilot X, de ster hier is de felgroene wijzerplaat met het gezicht van de gelijknamige muppet in het datumvenster dat de eerste van de maand vervangt. Oris noemt dit ‘Kermit Day’ en moedigt dragers aan om het leven niet al te serieus te nemen. Ken Laurent, creatief directeur van Oris: “We hadden een grote Kermit the Frog op de wijzerplaat kunnen zetten, maar sommigen hebben dat misschien gedaan omdat ze willen dat hun grootste samenwerkingen opvallen. Maar dat wilden we niet. We wilden iets discreters dat het product respecteerde.” Subtieler én sympathieker dan AP’s Marvel-samenwerkingen of een Super Mario Kart Tourbillon van TAG Heuer van ruim €25k. Oris’ kwinkslag zit nog onder de €5.000.

Grand Seiko SBGZ009

De chronograaf die ook nieuw was, is mooi, maar hiervan waren we vooral van onder de indruk. Een met de hand gegraveerde wijzerplaat en platina kast geïnspireerd op het witte berkenbos in de winter, dat de Japanse horlogemakers uit hun raam zien. Een droom om met een loep te bekijken. Een Grand Seiko is natuurlijk niet compleet zonder een even mooi uurwerk, in dit geval het handopgewonden kaliber 9R02.

IWC Ingenieur 40 (Titanium)

Gérald Genta was zonder twijfel één van de meest invloedrijke horlogeontwerpers aller tijden. Buiten het ontwerpen van horologische iconen zoals de Omega Constellation en Audemars Piguet Royal Oak, is Genta ook beroemd vanwege het leveren van de IWC Ingenieur SL in 1976 – hetzelfde jaar tekende de Zwitserse ontwerper ook de Patek Nautilus. De nieuwe Ingenieur Automatic 40 is rechtstreeks geïnspireerd op IWC’s Ingenieur SL Reference 1832 – die onofficieel bekend stond als de ‘”‘Jumbo’ – terwijl hij nog steeds een aantal duidelijke moderne ontwerpelementen heeft. De Ingenieur Automatic 40 in Titanium wordt aangedreven door het door IWC in huis vervaardigde 32111-kaliber met een gangreserve van 120 uur, terwijl een zachtijzeren binnenkast de nauwkeurigheid hoog houdt door het uurwerk te beschermen tegen de effecten van magnetische velden.