Watches & Wonders – Veel goud, keramiek en Cartier maakt indruk

Een 70’s klassieker, IWC vindt de Top Gun opnieuw uit, Montblanc gebruikt geen zuurstof meer en Cartier doet het ogenschijnlijk onmogelijke.

Deel twee van onze Watches & Wonders 2022 update. Genève is tot en met dinsdag nog steeds de horlogehoofdstad van de wereld. Daarom volgt dinsdag nog een afsluiter met een aantal verrassende horloge releases die ModMod op de beurs zag. Eerst nieuws van de afgelopen dagen. Met IWC, Cartier, Vacheron Constantin en Montblanc. En ja, die Vacheron is kitsch met geelgoud, maar hij komt uit de 70’s, dus het mag.

IWC

IWC Schaffhausen heeft al langer een hechte band met keramiek sinds de Da Vinci-lijn uit de 80’s. Nu zijn de Pilot’s Watches vooral de thuis van het krasvaste materiaal. De Top Gun-collectie van de Pilot’s Watch Chronograph is er in een aantal nieuwe kleurstellingen, gemaakt in samenwerking met kleurbedrijf Pantone.

De monochromatische varianten die ons opvielen zijn het groene Woodland en witte Lake Tahoe. Beide keramiek en ze maken gebruik van nieuwe tinten die exclusief zijn voor IWC. De Woodland heeft een donkere bosgroene kast en wijzerplaat, terwijl de Lake Tahoe een matte witte kast heeft met een contrasterende zwarte wijzerplaat, geïnspireerd op de sneeuwkappen van zijn gelijknamige locale. Een interessante afwisseling van de rest van de collectie, die vaak gebruikmaakt van militair-aangrenzende kleuren zoals zwart en bruin.

Vacheron Constantin

De ‘222’ uit 1977 was één van de oorspronkelijke ‘luxe sporthorloges’. Samen met de Patek Philippe Nautilus en Audemars Piguet Royal Oak. Er werden echter minder dan 1.000 van de eerste generatie horloges gemaakt, waardoor de tweedehands markt nogal krap werd… en prijzig. Deze moderne heruitvinding onder de Historiques-lijn betekent dat verzamelaars eindelijk kunnen genieten van de 222, zij het met een bijgewerkt uurwerk van Vacheron Constantin.

Een indrukwekkend horloge. Natuurlijk is het zeer aanwezig met z’n geelgouden kast, maar liefhebbers van luxe sporthorloges met geïntegreerde armbanden en liefhebbers van gouden horloges in het algemeen, gaan helemaal los op de 222 Historiques. Een populaire onder de horlogefans bij Watches & Wonders. Eén van de favorieten van de show en we snappen waarom. Ook al is het veel goud. Heel veel goud.

Montblanc

Montblanc’s nieuwe horloge dat volledig zuurstofvrij is, is niet zomaar een nieuwigheid. Extreme omgevingen op ’s werelds hoogste bergtoppen kunnen ervoor zorgen dat het glas van een horloge beslaat en negatieve gevolgen heeft voor het uurwerk. Zonder zuurstof blijft de wijzerplaat echter helder en voorkomt het oxidatie van interne componenten. De 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen is een limited edition versie van het vlaggenschip.

Nog steeds vinden we de kenmerkende wereldtijdcomplicatie met een chronograaf. De 42mm titanium kast en het nieuw ontwikkelde MB 29.27 kaliber die volledig van zuurstof is ontdaan, zal worden getest door bergbeklimmer Nimsdai Purja tijdens een aanstaande expeditie naar de top van de Mount Everest. Die Purja zonder extra zuurstof zal ondernemen.

Onder leiding van de nieuwe Managing Director of Watches, Laurent Lecamp, heeft Montblanc daarnaast ook een hele reeks sportieve horloges onthuld. Toonaangevend is het eerste duikhorloge van het merk, de 1858 Iced Sea Automatic Date. Deze stalen horloges van 41mm zijn verkrijgbaar in zwart, blauw en groen. Ze onderscheiden zich door hun ingewikkelde ‘bevroren’ en door gletsjer-geïnspireerde wijzerplaten, gemaakt met behulp van een verloren kunst genaamd gratté-boisé.

Cartier

Cartier heeft zichzelf bewezen als horlogemaker, maar toch trekken ze vooral de aandacht met stijlvolle en understated klassiekers zoals de Tank en de Santos. Dat veranderde tijdens het Watches and Wonders-event, toen het Franse luxemerk één van de meest opwindende mechanische uurwerken onthulde die we in lange tijd hebben gezien: de Cartier Masse Mystérieuse.

Het horloge heeft een volledig transparante wijzerplaat van saffier, waardoor het uurwerk binnenin zichtbaar is. In plaats van een traditioneel uurwerk, is hier het hele kaliber opgenomen in de rotor van het horloge. Dit betekent dat op elk moment de helft van het horloge volledig doorzichtig is. Het ziet eruit als pure magie, versterkt door het feit dat de verbinding tussen de kroon van het horloge en de wijzers niet zichtbaar is. Het is niet verwonderlijk dat de Masse Mystérieuse extreem beperkt en erg, erg duur zal zijn. Gelimiteerd tot dertig stuks, met een prijs van circa €250.000.

One thought on “Watches & Wonders – Veel goud, keramiek en Cartier maakt indruk

Comments are closed.