8 glazen water per dag, is dat nou écht nodig?

De lijst met sport- en dieetwijsheden die niet per se gesteund worden door de wetenschap is enorm. Het advies om 8 glazen water per dag te drinken, valt ook in die categorie.

Hoeveel water moet je per dag drinken

Het advies om tussen de 6 en 8 glazen water te drinken, vindt z’n oorsprong is het stokoude dieetboek Nutrition for good Health. In dit boek werd gesproken over vocht en niet over water, maar ergens onderweg is er in de sportwereld het advies ontstaan dat 8 glazen water per dag een must is om maximaal te presteren.

Het klopt dat uitdroging, zelfs in een lichte vorm, prestaties kan verminderen. Maar die 8 glazen water per dag? Daar bestaat geen uniform advies over, omdat er simpelweg teveel variabelen zijn. De hoeveelheid vocht (dus ook koffie, thee of frisdrank) dat een persoon per dag nodig heeft hangt namelijk af van lichaamsformaat, fysieke inspanning en het klimaat in de leefomgeving.

Luister naar je lichaam

Het advies van de wetenschappers die in dit vraagstuk zijn gedoken is simpel: wanneer je dorst hebt, drink je. Het klinkt afgezaagd, maar het lichaam geeft precies aan wanneer het nodig is om te drinken. Wie niet goed naar het lichaam luistert en dus te weinig drinkt, kan een aanzienlijke prestatievermindering ervaren.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen: mensen die niet goed opmerkingen wanneer ze dorst hebben of door drukte vergeten te drinken. In die gevallen kan het monitoren van de urinekleur een hulpmiddel zijn. Het advies is om te zorgen dat je urine doorzichtig of lichtgeel is, gedurende de hele dag. Is dat niet het geval? Dan is het tijd om meer te drinken!