Je kleurrijke kleding kan de kast in

De gothische look uit de jaren 80 (en 90) is helemaal terug. Dankzij een meisje met vlechten.

jenny ortega wednesday addams

Wednesday Addams is de dochter van Gomez en Morticia Addams. Ze heeft een broer, Pugsley, en een neef, Fester. In het wonderlijke, licht macabere huishouden van de Addams is er ook nog een butler, Lurch, en een harige neef, cousin Itt.

The Addams Family begon in de eerste helft van de vorige eeuw als strip in het tijdschrift The New Yorker, bedacht en getekend door Charles Addams. Vervolgens werd het een televisieserie en volgden er films.

In de bioscoopfilm The Addams Family uit 1991 werd de rol van Wednesday gespeeld door Christina Ricci. Het betekende de doorbraak van de toen pas elfjarige Ricci. In de vervolgfilm uit 1993, Addams Family Values, kreeg ze een nog grotere rol.

De twee Addams Family-films maakten van Christina Ricci niet alleen een ster, ze werd van lieverlee ook een stijlicoon. Onder invloed van Wednesday Addams beleefde de gothcore-beweging in de jaren negentig een heuse heropleving. Dankzij de Netflixserie Wednesday, met de ook al zo onweerstaanbare Jenny Ortega in de rol van Addams-dochter Wednesday, is er nu wederom een opleving.

https://www.youtube.com/watch?v=ZLPYL45Zbf4

Gothic ontstond in de jaren tachtig als uitvloeisel van de post-punk en new wave-beweging. Britse bands als The Cure, Sisters of Mercy, The Mission en Siouxsie and the Banshees waren voorlopers (The Cure is dat nog steeds; onlangs traden ze nog op in een uitverkochte Ziggo Dome).

De term gothic grijpt terug op de gothische romans uit de achttiende eeuw, die op hun beurt weer de naam leenden van de Goten, een oud-Germaans volk, en de gotiek, de kerkelijke architectuur met demonen en waterspuwers.

De gothische boeken uit de achttiende eeuw zaten vol geesten, vampiers en anderszins romantische horrormystiek. De fascinatie voor die literatuur nam niet af in de negentiende eeuw, waarin boeken van Mary Shelley (Frankenstein) en Bram Stoker (Dracula) mateloos populair werden.

De gothic beweging had zich in de jaren tachtig nog enigszins in de marge afgespeeld. In de jaren negentig bewogen ze zich meer en meer richting mainstream.

Regisseur Tim Burton van de huidige Netflix-serie bouwde in die jaren een oeuvre op gothische pijlers. Denk aan Edward Scissorhands, Beetlejuice, Sleepy Hollow en Corpse Bride. De serie Wednesday past perfect in dat rijtje.

Op Wikipedia wordt de persoonlijk van hoofdrolspeler Wednesday als volgt beschreven: “Ze heeft een bleke huid, zwart haar en komt in vrijwel alle incarnaties nors over. Ze heeft een fascinatie met de dood en het macabere.”

Wednesday werd al snel de best bekeken serie op Netflix, en Jenny Ortega de geliefde anti-held. Dan weet je dat haar stijl vervolgens zijn weg vindt naar het straatbeeld.

Op TikTok is de hashtag #WednesdayAddamsCosplay al meer dan honderd miljoen keer bekeken. Op Pinterest wordt er massaal gezocht op zoekterm “Wednesday Addams costume”. Alle kleurrijke kleding kan naar zolder; het is nu alleen nog maar zwart wat de klok slaat.

De catwalk had daar al aanleiding toe gegeven. Een gothisch humeur was al te zien bij Rick Owens, zoals we van hem gewend zijn, maar ook bij Gucci en Thom Browne, waar zwarte tule en kant in overvloed voorbij kwam.

Verantwoordelijk voor de uitstraling van Wednesday is Colleen Atwood, die in haar carrière maar liefst vier Oscars wist te winnen voor Costume Design. Over Wednesday Addams zegt ze: “Ik wilde een contemporaine stijlvolle look waar het publiek zich mee kon verbinden. Ik wilde juist niet dat ze alleen maar een raar personage zou zijn gekleed in het zwart.”

De stijl van Wednesday is daarom gothisch, maar ook een beetje preppy, wat te maken kan hebben met de plek waar het verhaal zich afspeelt, de kostelijke kostschool Nevermore. Dus zien we Wednesday ook met Peter Pan-kraagjes en de vertrouwde stropdassen. Dat haalt meteen een beetje de Halloween eruit; nu is het ook echt iets wat je gewoon zou kunnen dragen. Als je ervoor in de stemming bent tenminste. Zoniet, dan wordt je dat wel als je hier even terugkeert naar 1987.